SRPKINJE ZA TREĆU KRUNU: Odbojkašice protiv BiH otvaraju Evropsko prvenstvo

S. KRSTOVIĆ

19. 08. 2021. u 09:00

ZA poraz ne znaju još od polufinala EP 2015. u Belgiji i Holandiji. Odbojkašice žele da nastave pobednički niz, da osvoje treću uzastopnu titulu, ali su i svesne da ih očekuje vraški težak zadatak na 32. EP u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji.

СРПКИЊЕ ЗА ТРЕЋУ КРУНУ: Одбојкашице против БиХ отварају Европско првенство

FOTO: AP

Aktuelne prvakinje Evrope odbranu krune počinju danas kada u 17.00 u prvom kolu grupe A igraju sa Bosnom i Hercegovinom. Svečano otvaranje u "Štark areni" šampionata počinje sat ranije.

- U totalno drugačijoj situaciji smo mi, koji smo igrali na Olimpijskim igrama, i reprezentacije koje su se celo leto spremale za EP. Njihov cilj je da odigraju dobro, da nekog iznenade, dok mi moramo posle velikog emotivnog i fizičkog pražnjenja u Tokiju da se vratimo kako bismo EP odigrali na visokom nivou. Cilj nam je da utakmice u grupi odigramo dobro kako bismo se na pravi način pripremili za eliminacionu fazu. Što se tiče BiH, imaju nekoliko dobrih igračica, a tu je i replika našeg korektora, Tijanina starija sestra Dajana Bošković, koja je takođe levoruka. Trudićemo se da zatvorimo njihov napad i nadam se da neće biti problema - ističe za "Novosti" Zoran Terzić.

NIJE DOBRO BEZ BRANKICE

FOTO: AP

ZBOG zdravstvenih problema Terzić za EP neće moći da računa na prekaljenu Brankicu Mihajlović i blokerku Maju Aleksić.

- Uvek nije dobro kada neko od tih igrača nije tu. Nije reč samo o kvalitetu, već i što je to odmah druga ekipa. Nije dobro to što smo ostali bez Brankice. Ali, to nam nije prvi put, pokazali smo da možemo da igramo i u takvim situacijama vrhunski. Nadam se da će tako biti i ovaj put - kaže Terzić.

Raspored pomalo i ide naruku Srpkinjama. Posle dana odmora u subotu i nedelju očekuju ih dueli sa Francuskom i Belgijom.

- O Francuskoj nemamo previše podataka, ali poznajući njihove igračice, koje su po kvalitetu ispod naših, ne bi trebalo da bude problema. Sa Belgijankama uvek teško igramo, bez obzira na to da li smo prvi ili na nekom drugom nivou. Opet očekujem iscrpljujući meč u pet setova. Imaju dobru ekipu, neguju stil koji nam ne odgovara - objašnjava Terzić.

Poslednje dve prepreke u grupi su Azerbejdžan i Rusija...

- O Azerbejdžanu ćemo pravu informaciju dobiti ovde, kada ih vidimo na terenu. Za Rusiju sam čuo da neće biti u istom sastavu kao na OI u Tokiju, da su promenile nekoliko igračica. Ali, bez obzira na to, Rusija je uvek Rusija, ima veliki fond igračica i to je, ipak, derbi grupe - kaže Terzić.

SRBIJA 2021.

BOJE Srbije na 32. EP braniće: Maja Ognjenović, Slađana Mirković (tehničari), Tijana Bošković, Ana Bjelica, Sara Carić (korektori), Silvija Popović, Jelena Blagojević (libera), Milena Rašić, Mina Popović, Stefana Veljković, Jovana Kocić (blokeri), Bjanka Buša, Bojana Milenković i Katarina Lazović (primači).

Našim devojkama je važno da osvoje prvo mesto...

- Nije toliko bitno zbog rivala u nokaut fazi, koliko zbog sticanja samopouzdanja i energije. Ako se napravi kiks u grupi, može da se ispravi. Zato nam je važno da uđemo spremni u eliminacioni deo EP. Bilo bi dobro da kao na poslednja dva EP ostvarimo sve pobede. Uostalom, poslednji put smo izgubili u polufinalu EP 2015. od Rusije - primećuje Terzić.

Priznaje strateg Srbije da nije lako oporaviti ekipu desetak dana posle Olimpijskih igara, gde je osvojena bronza.

- Nemoguća je misija da budu na vrhuncu forme kao pre desetak dana u Tokiju. Raduje to što su ekstremno motivisane da odigraju šampionat na najbolji mogući način. Trudimo se da im olakšamo i da napravimo priču za nokaut fazu - oprezan je Terzić.

Milena Rašić je jedina, uz Maju Ognjenović i normalno selektora Terzića, bila akter osvajanja prvog zlata 2011. u tadašnjem "Pioniru". Ne krije da su im ambicije najviše.

- Svakako da želimo zlato. To je inspiracija, želja. To što smo posle 10 godina ponovo u Beogradu samo nas je još više motivisalo. Daćemo sve od sebe da obradujemo naciju - ističe sjajna blokerka.

Prva prepreka ka novom zlatu je BiH. Taj duel je i zanimljiv zbog toga što će jedna protiv druge igrati sestre Bošković, Tijana i Dajana.

- Ne poznajem selekciju BiH. Jedino znam Tijaninu sestru Dajanu, protiv koje sam igrala u Turskoj. Ali, upoznaće nas stručni štab o njihovim kvalitetima. U svakom slučaju odigraćemo najbolje što možemo, jer na EP ne potcenjujemo nijednu ekipu - ističe Rašićeva.

POŠTUJU SE MERE

U DVORANI može da bude samo 50 odsto publike u odnosu na kapacitet. Svi koji dođu na utakmice moraće da nose maske, da dezinfikuju ruke, da drže propisano rastojanjne. Organizatori kažu da prodaja ulaznica ide dobro.

Trofejna odbojkašica priznaje da im je prijao kratak odmor posle Igara u Tokiju.

- Spaslo nas je to što smo dobile nekoliko dana odmora. Mogle smo da se naspavamo, prilagodimo na vremensku razliku. Osećamo se mnogo bolje. Trebaće nam vremena da dođemo do naše igre, ali sigurno je da ćemo pokušati da odigramo najbolje što možemo - kaže zamenik kapitena Srbije.

Milena ističe da će prvi put da igraju u "Štark areni", ali da neće biti problema da se priviknu na veliki prostor, jer su u svetu igrale u sličnim arenama. Zadovoljna je i rasporedom utakmica:

- Dobro je to što imamo vremena da se uigramo. Valjalo bi da budemo prve, kako bismo u četvrtfinalu izbegle Italiju. Bolje je da se sa njima sastanemo što kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024