POBEDA POSLE 12 MESECI! Cedevita Olimpija umakla negativnom rekordu Evrokupa

V. P.

25. 01. 2024. u 22:42

TAČNO 113 dana bilo je potrebno Cedevita Olimpiji za prvenac u Evrokupu ove sezone. Agonija duga 15 uzastopnih poraza od premijernog meča sa Hapoelom u Tel Avivu 3. oktobra, završena je ubedljivom pobedom na gostovanju u Hamburgu u okviru 16. kola - 114:83!

ПОБЕДА ПОСЛЕ 12 МЕСЕЦИ! Цедевита Олимпија умакла негативном рекорду Еврокупа

FOTO: KK Cedevita Olimpija/Ales Fevzer/ABA liga

„Zmajčeki“ su time izbegli mogućnost da postanu prvi tim bez trijumfa otkad se takmičenje igra u formatu sa 18 utakmica u grupnoj fazi. Sada je pred njima cilj da umaknu negativnom rekordu italijanskog Trenta, koji je prošlu sezonu okončao skorom 1-17. Neće im biti lako, jer u poslednja dva kola dočekuju odlične London Lajonse (11-5) i gostuju Parizu, lideru i najboljem timu grupne faze Evrokupa (15-1).

Računajući i prethodnu sezonu, ovom pobedom su prekinuli niz od 20 poraza u ovom takmičenju. Poslednju pobedu pre gostovanja u Hamburgu ostvarili su 1. februara prošle godine, narednu su čekali skoro godinu dana! Trento ostaje rekorder sa 24 vezana poraza u Evrokupu.

Može se reći da su iskoristili najbolju šansu, možda i poslednju, da sklone sramotnu nulu kraj imena kluba velike tradicije. Tauersi iz Hamburga su pred ovaj duel imali samo dve pobede u 15 mečeva, nijednu na domaćem terenu! Slavili su u Ljubljani i Londonu protiv tima našeg trenera Petra Božića, kome je taj poraz u 11. kolu najveći kiks u sezoni.

DVE NEPOZNANICE

PLASMAN u eliminacionu fazu Evrokupa iz grupe A su ostvarili Pariz, Hapoel Tel Aviv, London, Huventud, Bešiktaš i ukrajinski Prometej, iz B grupe sigurni su Burg, Gran Kanarija, Kluž i Ulm. U konkurenciji za preostala dva mesta su Turk Telekom, Aris, Trento i Budućnost.

Prve dve ekipe iz grupa idu direktno u četvrtfinale, ostalih osam igraće osminu finala na jednu pobedu (A3-B6, B4-A5, B3-A6, A4-B5).

Zaista je teško poverovati da je tim sa Jakom Blažićem, budućim NBA centrom Karlom Matkovićem, u jednom periodu sezone i sa Klemenom Prepeličem, tako dugo trpeo udarce iz nedelje u nedelju, i to u takmičenju koje je jačanjem FIBA Lige šampiona drastično izgubilo na kvalitetu. Nema sumnje da je kod igrača postojala mentalna blokada, čemu je najviše doprineo doskorašnji trener Simone Pjaniđani. Olimpija je sa Zoranom Martićem odigrala na proverenu kartu i dobitak je stigao u vidu prvenca Evrokupu, tako da neće postati prva ekipa bez pobede u poslednje tri sezone.

„Zmajčeki“ su od početka do kraja kontrolisali utakmicu u Hamburgu, predvodnik je bio Blažič sa 24 poena, četiri skoka, dve asistencije i dve ukradene lopte za indeks korisnosti 31. Njemu uz rame veteran ABA lige Džastin Kobs sa 16 poena i osam asistencija, Di Džej Stjuart postigao je 15, dvocifreni su bili i Matković i Zoran Dragić sa po 12.

- Ova situacija je za nas bila zaista mentalno teška, konačno smo skinuli majmuna sa leđa. Toliko mečeva smo izgubili u neizvesnim završnicama, u ovom smo igrali kao tim praktično svih 40 minuta - odahnuo je trener Martić, koji je ekipu Olimpije preuzeo prvog dana 2024. godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola