VREMEPLOV: Zvezda razbila Simental, u opštoj tuči Amerikanac nokautirao milicajca

Novosti online

03. 02. 2022. u 11:21

DVOSTRUKI užitak imali su navijači Crvene zvezde tog utorka, 15. februara 1972 - sa jednom kartom, kupljenom za košarku, gledali su i boks! U prepunoj Hali sportova na Novom Beogradu crveno-beli košarkaši su uspeli da savladaju Simental iz Milana 84:58 i tako nadoknade težak poraz u prvom meču (86:62).

ВРЕМЕПЛОВ: Звезда разбила Симентал, у општој тучи Американац нокаутирао милицајца

Foto arhiva VN

Bio je to revanš meč B grupe tadašnjeg Kupa kupova u kome su puleni Bate Đorđevića napravili ono što je zaista malo ko očekivao - da će u Beogradu nadoknaditi minus od 24 koša iz prvog meča odigranog pet dana ranije u "Palalidu" u Milanu!

Ali spektakularni meč imao je i spektakularnu završnicu. Na samom kraju, dve sekunde pre kraja, izbila je opšta tuča na parketu. Svedoci tvrde da je to bila "jedna od boljih tuča koje su viđene na sportskim terenima u Beogradu". O intenzitetu šaketanja najbolje govori činjenica da se učesnici nisu mnogo obazirali na pokušaje milicije da smiri strasti. U opštoj razmeni udaraca, Amerikanac iz Simentala Artur Keni je u jednom momentu klasičnim bokserskim direktom nokautirao milicajca na parketu, da mu je šapka sa glave odletela na tribine!

Utakmicu su u to vreme na malim ekranima mogli da gledaju samo oni "koji su imali ugrađeni drugi program". Televizija je tada uvodila drugi kanal, koji je još praktično bio u eksperimentalnoj fazi.

RISTO KUBURA BROJ 5

MALO je poznato da je u to vreme član KK Crvena zvezda bio Risto Kubura, kasnije poznati novinar TV Beograd. Za finalni meč on je u rosteru bio prijavljen za dres broj 5. Kubura je bio registrovan za Zvezdu baš u toj sezoni 1971-1972, a košarkom se bavio i u rodnom Užicu. Risto Kubura ostao je zapamćen kao novinar originalnog stila, koji je preminuo u 64. godini.

Na početku sedamdesetih godina 20. veka jugoslovenska košarka je bila u snažnom usponu započetom još krajem šezdesetih. SFRJ je bila aktuelni svetski prvak iz Ljubljane 1970. i vicešampion Evrope iz Esena 1971, mnogo se očekivalo od predstojeće Olimpijade u Minhenu... Ali, uspesi reprezentacije nisu do tada bili praćeni klupskim rezultatima na međunarodnoj sceni. Jedan od razloga bio je, naravno, i to što naši klubovi tada još nisu angažovali strance, čime bi bili konkurentniji.

Foto arhiva VN

 

Crvena zvezda je te sezone igrala u Kupu kupova. U prvoj eliminacionoj rundi lako je izbačena finska ekipa Helsingin Tisa-Koverit u dva meča 95:62 u Beogradu i 77:101 u Finskoj. U četvrtfinalu rival je bio Handelsministerijum iz Austrije. U Beču je Zvezda slavila 97:90, a revanš je bio formalnost - 108:68.

Žreb je tada u polufinalne grupe spojio belgijski Mehelen,Huventud i Partenope iz Napulja (grupa A), odnosno milanski Simental, grčki AEK i Crvenu zvezdu (grupa B). Igrala su se dva meča, kod kuće i u gostima, prve dve ekipe išle su u polufinale.

Simental je lako u oba meča savladao AEK. Zvezda je u Beogradu slavila sa ubedljivih 100:63, u Atini je poražena sa ubedljivih 100:76, ali dovoljno za ukupni prolaz.

TRAŽILI PONIŠTENjE

- INCIDENT je izazvao igrač Zvezde Lazarević, koji je udario Kenija, to su svi videli. Mene je u gužvi Slavnić udario nogom. Tražićemo od FIBA da poništi ovu utakmicu - rekao je trener Simentala Čezare Rubini.

Delegat utakmice bio je Rumun Oktav Dimitriju.

- Igrač Zvezde Pavlović je udario Kenija dok je izlazio posle pete lične greške. Posle toga je nemoguće utvrditi ko je koga udarao.

Rumun je tražio pomoć od predsednika KSJ i urednika RT Beograd Nebojše Popovića u vidu snimka.

- Išao je direktan prenos, tako da utakmica nije snimana - jasan je bio Popović, koji je i pojasnio - Meč ne može biti poništen, jedino može da se izrekne kazna organizatoru i eventualno kazne nekim igračima koji su učestvovali u incidentu.

Uoči prvog meča sa Simentalom u "Palalidu" provejavao je optimizam, ali se ta noć 10. februara pretvorila u pakao. Simental je današnja Olimpija, učesnik Evrolige, koji je često tokom istorije menjao imena, u zavisnosti od sponzora. Od 1930. do 1935. klub se zvao Borleti Milan, a od 1956. do 1973. bio je Simental. Posle toga bili su Bili, Simak, Trejser, Rekoaro, Soni, Adeko, Armani džins, zatim EA7 Emporio Armani i sad

AKS Armani Eksčejndž Olimpija Milan.

Simental je u to vreme bio aktuelni osvajač Kupa kupova.U finalu 1971. su u dva meča bili bolji od Spartaka iz Lenjingrada - u SSSR je bilo 66:56 za domaćina, a u revanšu 71:52 za Italijane. Trener Simentala bio je čuveni Čezare Rubini,a glavni aduti na parketu bila su petorica italijanskih reprezentativaca: Renco Barivijera, Đulio Jelini, Đuzepe Pino Brumati, Masimo Masini i Mauro Čerioni. Ipak, prva zvezda tima bio je Amerikanac Artur Keni, 204 centimetra visoki krilni centar, koji će, ispostaviće se, imati bitnu ulogu u ovim mečevima.

Foto arhiva VN

 

Zvezdu je sa klupe predvodio Bata Đorđević, otac Aleksandra Đorđevića, koji je tada imao pet godina. Ekipa se oslanjala na Dragana Kapičića (23) i Ljubodraga Simonovića (24), svetske prvake iz Ljubljane, Zorana Slavnića, plejmejkera u usponu (tada 23 godine) i rođenog Mostarca Dragišu Vučinića(tada 24), uvek pouzdanog centra, koji je vrlo malo oscilirao u formi. Član ekipe bio je još uvek i Vladimir Cvetković (tada 31), ali na izmaku karijere.

POLICAJAC:TUŽIĆU KENIJA!

U HODNIKU Hale sportova, ispred svlačionica, nije bilo teško prepoznati stradalog milicajca. Preko natečenog nosa stajao je veliki flaster.

- Neverovatno! Prišao sam visokom Amerikancu da ga zaštitim od eventualnih napada, a on me udario pesnicom iz sve snage. Pao sam kao pokošen. Tužiću Kenija sudu! - rekao je nesrećni čuvar reda izveštačima "Sporta".

Oko 1.000 Jugoslovena među 4.000 gledalaca ponadalo se u jednom momentu prvog poluvremena prvog meča da će Zvezda dobro proći - do rezultata 21:20 crveno-beli su držali balans. Do poluvremena prednost je otišla na devet poena - 45:36. U nastavku se igra Zvezde raspala, a mnogi su kao glavnog krivca označili Kapičića koji je pod oba koša izgubio bitku sa Kenijem, mada ni ostali nisu bili na visini zadatka. Amerikanac, kome je nadimak zbog duge riđe kose bio "veliki crveni", ubacio je 21 poen, kod Zvezde su Kapičić, Simonović i Vučinić imali učinak od 14 poena. Zvezda je u drugom poluvremenu ubacila samo 26 poena, krajnji ishod nije naslućivao ništa dobro za revanš - 86:62.

Uvertira za revanš počela je problemima za Italijane vezanim za trening. Termini Hale sportova bili su popunjeni, domaćin se pravdao da ne može ništa da učini. Tada "Pionir" još nije postojao, a Italijani su se dali u poteru za bilo kakvom salom i bili su neprijatno iznenađeni s onim što ih je snašlo.

Foto arhiva VN

 

Uprkos ubedljivom porazu u Milanu, navijači su ispunili Halu sportova. Bata Đorđević je u izjavama verovao u pobedu, pa čak i podvig. Prozivani Kapičić je javno obelodanio da će tražiti od trenera da mu poveri na čuvanje Kenija i da se Amerikanac ovog puta neće naigrati. Nabrušeni crveno-beli su, izgleda, odlično nabrusili sva oružja, jer je usledio - spektakl!

ONI NAMA KOŽNU, MI NjIMA GUMENU

ELEMENT koji je u to vreme bio bitan faktor u ovim utakmicama je bila - lopta. U Milanu se igralo kožnom loptom, što je za igrače Zvezde bila velika novina, jer su je tada praktično prvi put imali u rukama. Prvenstvo Jugoslavije se igralo gumenim loptama "Voit" LB22, a domaćin je imao pravo da bira sa kojim loptama će se igrati.

- Imamo našu publiku, lopte, požtrvovanje i veliku želju da obradujemo svoje simpatizere. Pobedićemo ih sigurno sa više od 24 poena razlike, jer je sigurno da ćemo svi igrati bar dva puta bolje nego u Milanu - pucao je od optimizma Moka Slavnić.

Posle prvog poluvremena to tako i nije izgledalo - 38:36. Kapičiću se lopta pet puta vrtela po obruču i izašla, Slavnić je mašio zicere, Simonović malerozan... Ali, u nastavku se Italijanima desio raspad kao Zvezdi u Milanu. Crveno-beli, nošeni hukom oko 4.500 navijača, i sintagmom "nema šta više da se izgubi" počeli su da melju rivala. U 26. minutu bilo je 58:40, a dva minuta kasnije 62:42. Minus je dostignut devet minuta pre kraja - 72:48, uz delirijum na tribinama. Na 63 sekunde pre kraja košem Slavnića na semaforu je 80:54, dostignut i prestignut minus od 24 poena!

Slede dva uspešna napada Italijana - 80:58. Ali, onda Slavnić, pa 36 sekundi pre kraja i Simonović, donose 84:58.Italijani kreću u napad, Slavnić "seče" loptu, kreće u kontru,ali biva fauliran. Zvezda ubacuje loptu sa strane u želji da uštedi vreme, a Art Keni u pokušaju da Slavniću otme loptu čini grub faul, što mu je bila peta lična... To je bio početak pakla.

Foto arhiva VN

 

Keni izlazeći sa terena prolazi pored Zvezdine klupe, odakle mu je, moguće, neko nešto dobacio. Amerikanac ulazi u verbalni sukob sa Lazarevićem i Pavlovićem, ali sa leđa dotrčava Barivijera koji mučki udara Lazarevića posred usta, a onda nastaje opšta tuča u kojoj su učestvovali - svi!

Uzaludan je bio svaki pokušaj redara i milicije da smiri strasti i razdvoji igrače, sreća je da nije veći broj navijča sa tribina uspeo da uđe na teren i uključi se u makljažu. Posebno se "istakao" Keni. Amerikanac je pre košarke trenirao i boks, u šta su se uverili i igrači Zvezde, čak i neki gledaoci, a posebno milicajac koji je hteo da ga obuzda, ali je završio sa razbijenim nosom i bez šapke!

IZ SIMENTALA U KUĆU SLAVNIH

KOLIKI je trag ostavio Artur Keni u redovima Simentala, odnosno Olimpije, dovoljno govori činjenica da je jedan od trojice koji je član klupske Kuće slavnih. Njegov dres sa brojem 18 "penzionisan" je 2013, a za sva vremena na krov hale u Milanu su podignuti i dresovi Dina Menegina (broj 11) i Majka D'Antonija (broj 8).

Prekid je trajao više od deset minuta. U izveštajima je zabeleženo da je faul Kenija nad Slavnićem bio dve sekunde pre kraja, ali nigde nije istaknuto da li su te dve sekunde odigrane, ili je meč prekinut. Tada je bilo najbitnije da se Italijani bezbedno sprovedu do svlačionica, da ne bili linčovani. Jedini koji je platio ceh bio je Tihomir Pavlović, koji je bio kažnjen zabranom igranja do kraja takmičenja!

Posle svega, FIBA je registrovala utakmicu postignutim rezultatom. Zvezda je u polufinalu izbacila Huventud - poraz u Badaloni 83:70, pobeda u Beogradu 90:70. Simental je lako izbacio Partenope iz Napulja. U finalu 21. marta 1972. ponovo Simental - Zvezda! U dvorani solunskog Sajma "Aleksandrio Melatron" milanska ekipa je slavila 74:70 (47:34). Zvezda je dugo bila u zaostatku, ali je četiri minuta pred kraj izjednačila na 69:69, uprkos tome što su Kapičić i Vučinić još u 31. minutu izašli zbog pet ličnih, a Simonović u 39. Junak pobede Simentala bio je - Artur Keni. "Bokser" iz Hale sportova postigao je 23 poena i bio junak osvajanja novog trofeja. Kod Zvezde Simonović je dao 18, Kapičić 16, a Slavnić 12 poena.

BONUS VIDEO: Svetislav Pešić promovisao knjigu - MOJA IGRA - MOJ PUT

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda