LIGA ŠAMPIONA ODLAZI U ISTORIJU: Ovako će izlgedati sastav evropske Superlige!

Novosti online

28. 10. 2020. u 11:25

POSLE priznanja odlazećeg predsednika Barselone, Đozepa Bertomeua, da je potpisao ugovor o ulasku Katalonaca u evropsku Superligu, jasno je da će dugo željeno takmičenje bogataša uskoro i zaživeti.

ЛИГА ШАМПИОНА ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ: Овако ће излгедати састав европске Суперлиге!

Fudbaleri Bajerna Foto AP

Cilj ovakvog formata takmičenja jeste da se i u "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu" napravi najjača liga u fudbalu, kao što već postoji u košarci (NBA).

Učestvovalo bi 18 klubova, igralo bi se po sistemu svako sa svakim, da bi zatim usledilo finale i odluka o novom šampionu.

Odlazeći čelnik Barse Bertomeu je prijavio katalonskog giganta, dok će iz Španije još učestvovati madridski rivali Real i Atletiko, kao i Sevilja.

Ukoliko se ispostave tvrdnje američkih medija, bliskim vlasnicima premijerligaških klubova, oni vide potencijal za ogroman novac, pa će Liverpul i Mančester Junajted sigurno biti deo lige, jer su u američkim rukama, dok "ulaze" izvesni Mančester Siti i Čelsi.

Mesto su "obezbedili" Juventus, Inter i Milan, jer je Anjeli, uz Bajern i predsednika Reala Florentina Pereza, bio glavni zagovornik ovog takmičenja, pa je jasno da u sistem uskače i Borusija iz Dortmunda, kao i prebogati Pari sen Žermen.

To su sigurnih 14 klubova, a za preostala četiri učesnika i dalje vlada nepoznanica. Pretpostavlja se da će to biti Lion, Olimpik iz Marselja, Lajpcig i Napoli.

I dalje nije poznato šta će biti sa Arsenalom i Totenhemom, koji bi takođe trebalo da budu u ligi, ali ako broji 18 klubova neće biti mesta za londonske rivale.

Dakle, četiri engleska, italijanska, španska tima po tri iz Nemačke i Francuske.

UEFA je reagovala, nazvala je klubove sebičnim, ligu dosadnom, takmičenje koje zaboravlja sportske principe i jednake šanse za sve, ali čini se da su oni najveći prelomili i da bi od septembra 2022. mogli da gledamo ovo takmičenje umesto Lige šampiona.

Cilj je jasan, izbeći evropsku kuću fudbala, pokupiti veliki novac, otarasiti se mečeva sa autsajderima tokom jeseni. Ako bude kao NBA, biće zatvoreno društvo, mada je nerealno očekivati da timovi poput Totenhema, Arsenala, Rome ostanu dugo izvan ovog kluba.

Očekivanja su da će najbolji, holandski, danski, belgijski klubovi, verovatno sa Škotima napraviti Severno-Atlantsku ligu, mogli bi da se priključe i Skandinavci (Šveđani, Norvežani i Finci), a jasno da će uspavani divovi Balkana, eventualno sa Grcima, Turcima i možda Rusima napraviti svoje takmičenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!