ILIJA STOLICA ZA "NOVOSTI" O EVROPSKOM PRVENSTVU: Italija ide do "Vemblija"

N. ILjUKIĆ

02. 07. 2021. u 10:00

SEDAM godina se Ilija Stolica bavi trenerskim poslom. I za tih sedam godina je vodio osam fudbalskih timova, od kojih su čak četiri mlađe selekcije Srbije, bio je pomoćnik u Partizanu i šef struke u Voždovcu, Vojvodini i Olimpiji.

ИЛИЈА СТОЛИЦА ЗА НОВОСТИ О ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ: Италија иде до Вемблија

Foto: Nebojsa Parausic

Tipičan je primer čoveka za konstataciju: šta sve možeš da uradiš sa 42 godine kada znaš znanje!

Stolica se trenutno odmara od posla, pa i od neočekivanog odlaska sa klupe "orlića". I to na vrlo neobičan način: igra golf i sa ponosom udara i pogađa rupe za svoj golf klub "Beograd". Prati do detalja EP u fudbalu i, za "Novosti", analizira šta smo videli i šta bismo mogli da vidimo do kraja šampionata.

- Za sada je za mene najprijatnije iznenađenje priredila Italija. Pokazala je najviše, iako sam znao da mora da im se desi jedan onakav meč kakav su imali sa Austrijancima u osmini finala. Pokazali su najviše u fudbalskim zahtevima i ideji na terenu. Njima uz rame su Danci. Izdigli su se iznad svega, jer ih je poremetio onaj nemio događaj sa Eriksenom. Neprijatno je iznenadila Rusija. Selekcija sa tako kvalitetnim timom i svim mogućim resursima je ostala na vrlo niskom stručnom nivou, sa skoro pa nazadnim sistemom koji je odavno prevaziđen. Naravno da su razočarale i Francuska, Nemačka, Holandija i Portugalija - kaže Stolica.

SNAGA Reprezentativci Italije/FOTO: AP

Odmah zatim srpski stručnjak daje i konkretno objašnjenje zašto gledamo ovakve utakmice na EP.

- Reprezentacije koje su se oslonile na vrlo jasan fudbalski sistem i timski rad na terenu su najviše i profitirale. Oni koji su se oslonili na individualni kvalitet, kao Portugalci koji su sve karte bacilina Ronalda su prošli kako su prošli - dodaje Stolica.

SISTEMSKI RAD UKRAJINE

ŠTA u fudbalu znači sistemski rad i strpljenje, najbolje se vidi na primeru Švajcaraca i Ukrajinaca. Postali su konstantni na velikoj sceni, sa selektorima koji ne brinu za svoj posao.

- Ukrajinci su tipičan primer. Ulaže se u njihova dva najveća kluba, Dinamo iz Kijeva i Šahtjor, a sve se reflektuje i na reprezentaciju. Selektor Ševčenko ima puno poverenje ljudi iz saveza. Na neprijatan način smo i mi bili žrtve takvog sistema funkcionisanja - podseća Stolica na gorku "petardu" iz Ljvova, kada su Krstajičevu Srbiju Ukrajinci deklasirali (5:0) u kvalifikacijama za ovo EP.

U završnici ćemo da gledamo ipak sjajne duele. Zanimljivo je da su u četvrtfinalu Španci, Belgijanci čak i Ukrajinci, selekcije zemalja u kojima je Stolica svojevremeno gradio igračku karijeru, jer je nosio dresove Ljeide, Sen Trudena, Monsa i Metalurga iz Donjecka.

- Drago mi je da se o Englezima ponovo priča sa respektom, a ne više  kao  selekciji koja gaji "tipičan ostrvski fudbal". Sigurno su kandidati za titulu, čak bismo možda mogli da gledamo i njihovo finale sa Italijom na "Vembliju". Ukrajinci će imati težak zadatak sa Englezima, a pravi derbi četvrtfinala biće Belgija - Italija. Verujem da će Španci lako da izađu na kraj sa Švajcarcima, a isto očekujem i od Danaca koji idu na Čehe - zaključuje Stolica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)