SNIMANJE FILMA O “PESNIKU TUGE”: Evo ko će igrati Tomu Zdravkovića i Silvanu Armenulić

V. N.

24. 07. 2020. u 18:38

OVOG vikenda, nakon više od godinu dana priprema na scenariju, počinje snimanje filma "Toma", u režiji Zorana Lisinca, o najvećem boemu među pevačima i kompozitorima jugoslovenske i srpske narodne muzike - Tomi Zdravkoviću.

СНИМАЊЕ ФИЛМА О “ПЕСНИКУ ТУГЕ”: Ево ко ће играти Тому Здравковића и Силвану Арменулић

Foto Arhiva Novosti

Producenti Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić glavnu ulogu poverili su Milanu Mariću, dok ćemo u roli Silvane Armenulić (Tomine velike prijateljice koja mu je pomogla kao golobradom mladiću kad je bio gladan i žedan, a onda širom Balkana proslavila njegov hit "Šta će mi život") gledati Tamaru Dragićević.

Scenario za romantični biografski film potpisuju Nikola Pejaković i Dragan Bjelogrlić, a ostale uloge tumače Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Boda Ninković, Marko Janketić, Ivan Zekić...

- Tomu Zdravkovića su zvali "pesnik tuge" - rekao je Dragan Bjelogrlić uoči početka snimanja. - Pevao je iz duše, i za dušu. Voleli su ga svi. I oni koji ne slušaju narodnu muziku, voleli su i slušali Tomu. I danas, 30 godina posle njegove smrti, Tomine pesme, kao što su "Dotak'o sam dno života", "Da l' je moguće" ili "Umoran sam od života", slušaju se i poručuju po kafanama. Pevaju ih i poručuju i oni koji ne znaju ko je bio Toma. O njemu i njegovom životu napisano je nekoliko knjiga, podignuta su mu dva spomenka, a sada se sprema i film. Na pitanje zašto, pokušaćemo da odgovorimo ovim projektom.

Tamara Dragićević kao Silvana i Milan Marić kao Toma / Foto Aleksandar Letić

Željko Joksimović je naglasio da će posebna pažnja biti posvećena muzici za koju je Toma živeo. Kaže da će film biti veliko podsećanje, sa obavezom, na muziku i žanr koji su mnogi odavno zaboravili.

- Iako se mnogima čini da je muzika tog vremena konstantno oko nas, stvari nisu baš takve - kazao je Joksimović. - Najezda novih trendova, brzina života, prečesta otuđenja ljudi, proizvode svakodnevicu koje se niko, kroz koju godinu, neće ni sećati. Sam Toma je govorio da je vreme provedeno u kafani i novac potrošen u istoj, ništa drugo do ulaganje u sećanja. Treba da razmislimo čega ćemo se sećati u životu. Ovaj film govori o tome.

Producenti Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović / Foto P. Milošević/V. Danilov

Film "Toma" je biografska saga ne samo o životu ovog nesvakidašnjeg umetnika, već i o ljudima koji su činili njegov život i inspirisali ga u stvaranju nekih od najpoznatijih ljubavnih pesama koje i danas žive.

Biće to priča o jednom vremenu koje su obeležili umetnici i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, Predraga Živkovića Tozovca, Cuneta Gojkovića, Lepe Lukić i Kemala Montena. Film se realizuje u saradnji sa "Telekomom Srbija" i Filmskim centrom Srbije, a premijera je planirana za početak naredne godine.

Silvana Aremnulić i Toma Zdravković / Foto Arhiva Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba