UČIO VIKTORIJU, NATAŠU BEKVALAC, ANU NIKOLIĆ: Zoran Popov iz Borče pevače stvara preko noći

S. BAJIĆ

20. 07. 2020. u 08:52

ZA jedan, jedini radni dan mogu da prosečno muzikalnu osobu dovedem do tog stadijuma da peva "Zajdi zajdi", najzahtevniju interpretaciju svih vremena na Balkanu, kao što je otpevao Toše Proeski.

УЧИО ВИКТОРИЈУ, НАТАШУ БЕКВАЛАЦ, АНУ НИКОЛИЋ: Зоран Попов из Борче певаче ствара преко ноћи

Foto privatna arhiva

To tvrdi Zoran Popov (50), vocal coach iz Borče, koji već četvrt veka vodi školu pevanja kroz koju je, za to vreme, prošlo 750 polaznika. Među njima su, kako ističe, i veoma uspešne zvezde naše estrade, koje su mahom dolazile na neke korekcije glasa i načina pevanja.


- Reč je o mom novom programu kojim se koncizno služim svemu što sam naučio iz metodologije, pedagogije, psihologije i tehnike pevanja - potvrđuje Popov. - Završio sam baletsku školu "Lujo Davičo", a muzikom i pevanjem se bavim od kada znam za sebe. Asistirao sam Korneliju Kovaču, našem velikom kompozitoru, od koga sam naučio kako se pravilno peva, prave hitovi, aranžmani... Radio sam u najboljem studiju u bivšoj SFRJ, "Akvarijus", zatim u studiju pokojnog klavijaturiste Laze Ristovskog.

Uočio sam probleme pevača i pevačica i upravo u njihovom interesu inovirao program tehnike pevanja.


Popov ističe da ga svaki uspeh njegovih učenika ispunjava, kao uostalom i životno opredeljenje da nauči druge da pevaju.

TRENER Zoran Popov/ Foto privatna arhiva

 

UČIO NATAŠU, ANU, VIKTORIJU...

ZORAN Popov je 1996. godine snimio album "Samo malo sporije", komponovao je za sebe i druge izvođače.

- Najveći autorski uspeh mi je pesma "Ja činim sve", sa kojom je Tanja Banjanin 1997. godine pobedila, a ja dobio sve tri nagrade na Budvanskom festivalu - priseća se naš sagovornik. - Ona je s tom kompozicijom pobedila i na internacionalnom festivalu u Belorusiji. Kroz moju školu pevanja prošli su i Bojan Marović, Nataša Bekvalac, Ana Nikolić, Vesna Đogani, Anabela, Katarina Grujić, Ana Sević, Viktorija, Novak Stanković, Nemanja Stevanović, Dana Karić...


- Ogledam se u njima i u tome koliko umeju, znaju i pokazuju. Nisam ja veći od njih, već isti. Ali bavim se izučavanjem i primenom metoda kako nekoga naučiti da peva. Zovu me profesor, ali ja to nisam, jer nemam akademiju. Ja sam trener pevanja koji je uneo inovacije u učenju.


Osnova za dobrog, vrhunskog pevača, tvrdi Popov, leži u želji kao i u podstreku učitelja.
- Moja metoda je zasnovana na samopotvrđivanju, da pevač potvrdi to što je na času naučio - naglašava Popov. - Specijalizovao sam se za "narodnjake", što je mnogo teže nego raditi pop i soul. Radim "onlajn", posebno u ovoj situaciji sa pandemijom virusa korona. Tokom vanrednog stanja, imao sam četiri polaznika i sjajno smo sarađivali. Suština je da budući pevači za sebe urade sjajnu stvar, da ne moraju besomučno da vežbaju po ceo dan, već samo da pravilno koriste savete i sugestije. Smatram da svi imaju sluha, malo više ili manje, a da oni koji imaju želju da postanu pevači, već su pola posla uradili.
 

PROGRAM TEHNIKE PEVANjA


POPOV veli da je program tehnike pevanja način da temeljno i brzo prenese znanje i iskustvo na studenta, tako da na kraju otpeva sve što poželi:


- Najpopularniji je brzi, osmočasovni program, kojim sam prevazišao sve rekorde u prenošenju znanja. U tom programu nema sekunde gubljenja vremena. Pored toga, kreirao sam i tri programa, od 10, 20 i 30 nivoa, za talentovane osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri