PING-PONG KRALJICE I PRVE DAME: Britanski kraljevski par u Parizu, od glamura do običnog sveta (VIDEO)

BRITANSKA kraljica Kamila u beloj dugoj mantil-haljini i francuska prva dama Brižit Makron u crvenom blejzeru "Šanel" odigrale su u četvrtak partiju stonog tenisa. I to je bio deo zvanične državničke posete kraljevskog para Francuskoj.

ПИНГ-ПОНГ КРАЉИЦЕ И ПРВЕ ДАМЕ: Британски краљевски пар у Паризу, од гламура до обичног света (ВИДЕО)

Foto: EPA

Do "meča" je došlo prilikom posete sportskom kompleksu u Sen Deniju, u severnom pariskom predgrađu. Čarslova supruga je prethodno dosta dugo razmenjivala lopticu s jednom devojčicom i pokazala zavidno znanje u ovom sportu.

Deci je saopšteno tek jutros da će imati visoku posetu, a ceo dan je imao sasvim drugačiji prizvuk od jučerašnjeg, krajnje zvaničnog, koji se završio gala-večerom u Versaju gde se kraljica pojavila u "Diorovoj" haljini. Ovoga puta, kralj i kraljica su obilazili jedan od najsiromašnijih krajeva Pariza, a razgovor sa predstavnicima udruženja koje daje šansu za zaposlenje mladima s margine obavili su u lokalnom kafeu.

Dan je, ipak, započeo, popmezno, govorom Šarla Trećeg u francuskom Senatu, što je bio prvi put da se jedan suveren Ujedinjenog kraljevstva u istoriji obrati pred francuskim senatorima i poslanicima. Insistirao je na francusko-britanskom prijateljstvu, govoreći malo na engleskom, malo na francuskom jeziku kojim odlično vlada, i nagrađen je dugim aplauzom. Britanski "Ivning standard" je odmah izašao s naslovnom stranicom na kojoj je Čarls za govornicom, uz ironični naslov "Kralj Francuske".

- Živeo kralj! – umelo je da odjekne ovih dana pariskim ulicama, posve neobično za savremenu francusku republiku.

SASTANAK SA NAJBOGATIJIM

Čarls Treći juče popodne je u britanskoj ambasadi u Parizu imao organizovan susret tet-a-tet sa najbogatijim čovekom na svetu Bernarom Arnoom, francuskim magnatom iz domena mode i luksuza, vlasnikom firme "Moet Šandon – Luj Viton".

Kralj i kraljica su zatim otišli u Sen Deni, gde je, na traženje Bakingemske palate, došlo do iznenadnog ubacivanja u program razgovora Čarsla Trećeg s fudbalerima i rukovodstvom PSŽ, zvanično zbog humanitarnog angažmana ovog kluba i njegovih igrača. Kralj je dobio i dres sa svojim imenom, ali nije bilo prilike da šutne loptu, pošto je padala kiša.

https://www.google.com/search?q=queen+camilla+PLAYIN+TENNIS+FRANCE&rlz=1C1BNSD_en-gbRS992RS992&oq=queen+camilla+PLAYIN+TENNIS+FRANCE&aqs=chrome..69i57j33i10i160l3.14939j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:a1175892,vid:KADk-AWRS_I,st:0

Zatim su, na istom trgu, posetili baziliku "Sen Deni", nekropolu francuskih kraljeva, što je imalo posebnu simboliku. Put ih je, potom, odveo u takođe relativno siromašni kvart, pariski 19. arondisman, u kome su posetili atelje 19M, gde se ručno izrađuju kvalitetni umetnički materijali za najveće modne kuće. Kraljica i prva dama su se malo bavile tkanjem, a zatim otišle u Nacionalnu  biblioteku Francuske.

Posebna emotivna etapa posete bio je odlazak na tržnicu cveća u blizini Bogorodičine crkve, koja je dobila ime po kraljici Elizabeti Drugoj posle njene posete 2014. godine. Kamila je od prodavaca na poklon dobila buket s delfinijumom, njenim obimljenim cvećem. Britanski kralj je poznat kao ljubitelj jednostavnog, razbarušenog cveća, kao dokazani baštovan.

KRALj NE RUČA

Program posete je bio tako gust, da su se svi pitali kada, uopšte, kralj ruča. Mnogi su se iznenadili kada su saznali da Čarls Treći uopšte ne jede preko dana, i da mu je prvi sledeći obrok posle doručka tek u 17 sati.

Još jedna od Čarslovih pasija je arhitektura, a put je zvanice iz ulice s cvećarama, kroz špalir znatiželjnika kojima su stiskali ruke, dok je Kamila sama držala svoj kišobran, peške vodio prekoputa ka Notr Damu, čije je stradanje u požaru 2019. godine veoma pogodilo britanskog kralja. Uverio se spolja u napredovanje u renoviranju čuvene katedrale, a kraljevskom paru ovde se pridružio i domaćin Emanuel Makron, s kojim je Čarls, kasnije, tokom popodneva, imao zakazan razgovor u Jelisejskoj palati.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)