OMAŽ MERIMI NJEGOMIR: "Legende" najavile beogradski koncert 7. aprila u "Kombank dvorani"

V. M. P.

18. 03. 2022. u 06:00

GRUPA "Legende", koja obeležava 35 godina rada, održaće 7. aprila koncert u "Kombank dvorani" u Beogradu i tom prilikom povešće publiku na dvočasovno putovanje muzičkim vremeplovom, kroz mnogobrojne hitove iz svoje karijere.

ОМАЖ МЕРИМИ ЊЕГОМИР: Легенде најавиле београдски концерт 7.  априла у Комбанк дворани

Foto promo

Simbolično, koncert će održati u istoj dvorani gde su pre tri i po decenije prvi put nastupili pred publikom.

Naime, sada daleke 1988. godine, "Legende" su se u tadašnjem Domu sindikata takmičile na festivalu "Beogradsko proleće", na večeri gradskih pesama, i osvojili prvo mesto sa kompozicijom Bore Đorđevića "Skid'o sam joj zvezde s neba", u čijem izvođenju su im pomogli vođa "Riblje čorbe" i glumac Marko Nikolić, koji je tada bio ultrapopularan zahvaljujući ulozi Gige Moravca u seriji "Bolji život".

- Ništa nije obećavalo da ćemo toliko dugo trajati kada smo pre 35 godina počinjali - rekao je Zoran Dašić Daša, kompozitor, tekstopisac, gitarista, tamburaš, književnik i vođa "Legendi", na jučerašnjoj konferenciji za novinare u džez-kantini "Lisabon".

- Muzika koju sviramo bila je osuđena od kritičara, muzičkih savetnika i producenata kao pogrešna. Pa, ipak, doživeli smo bajku, 60 puta smo punili Sava centar, imali više od 2.500 nastupa u najelitnijim svetskim dvoranama i salama, dobili smo sve moguće nagrade koje postoje za doprinos kulturi. Najdraže od svih mi je priznanje "Čuvari tradicije", jer se od prvog dana trudimo da negujemo zvuk ovog podneblja i da nikada ne zaboravimo ko smo i odakle smo.

Foto M. Anđela

Daša je dodao da publika na koncertu može da očekuje muzički vremeplov, pun emocija i ljubavi i toplinu davno zaboravljenog vremena:

Budući da će ih na bini biti sedmorica, "Legende" su poželele da publici bude ugodno i za oko, pa su kao gošće na koncert pozvali "La bandu", jedinu žensku tamburašku grupu iz Novog Sada, koju čini sedam mladih devojaka koje sjajno sviraju. Daša kaže da će "La banda" svirati više pesama sa njima, a ne samo jednu ili dve.

- Takođe, daćemo omaž i legendi naše narodne muzike Merimi Njegomir - naglašava Daša.

- Njena ćerka Milica biće na sceni sa nama i zajedno ćemo otpevati duet "Ljubav traje", poslednju pesmu koju je Merima snimila, a nažalost, nije stigla da je ispromoviše.

Ističe Daša da je njegova grupa imala sreću da u karijeri sarađuje sa mnogo legendi srpske kulture - sa Markom Nikolićem i Borom Čorbom otpevali su svoj prvi hit, takođe, radili su i sa Milenom Dravić, Ljubišom Samardžićem, Darinkom Matić Marović, Angelom Šurevim, Halidom Bešlićem, Željkom Samardžićem...

- Mnogi ne znaju da smo mi sa Bajagom odsvirali "Moji drugovi" na originalnom snimku - priseća se Daša.

- Prvi smo uveli 300 ljudi na scenu Sava centra. Bili su to audio-vizuelni spektakli sa Simfonijskim orkestrom i mnogi su se čudili šta traže ovi tamburaši sa filharmonijom. Merima je, takođe, jedna od legendi sa kojom smo sarađivali. Imam jedan stih, "kad se konac kida, ostaje čvor zauvek". Tako smo i mi sa Merimom ostali zauvek vezani u čvor. Na kraju krajeva, ona je ta koja je u "Legende" dovela pevača Nikolu Zekića, kada je Ivan Milinković napustio grupu.

Nesebična podrška Tozovca

POSLE prvog nastupa u karijeri, 1988. na festivalu "Beogradsko proleće" u Domu sindikata, "Legende" su na istom mestu nastupile i drugi put, pred publikom. U pitanju je bio izbor za mis, celovečernji koncert imao je Predrag Živković Tozovac, a "Legende" su dobile priliku da nastupe kao novo ime PGP RTS.

- Tozovac nas je izveo na scenu i predstavio nas kao da smo "Roling stonsi" - pamti Daša.

- Publici je rekao da nas dobro upamti, jer su u pitanju prave legende, a onda nam je sve vreme aplaudirao pored bine i podsticao publiku da nam aplaudira i podrži nas.

Tozovac je bio velik i širok, a nije morao to da radi, mogao je jednostavno da nas pusti da odsviramo svoje, bez ikakve najave i hvalospeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati