TIHI UBICA ODNEO VELIKANE SRPSKE SCENE: Ovo su simptomi raka pankreasa - sedmi po smrtnosti u našoj zemlji

Novosti online

06. 11. 2021. u 17:19

VEST da je preminuo Marinko Rokvić iznenadila je mnoge, pošto nije bilo poznato da se slavni pevač (67) borio s rakom pankreasa, jednim od najpodmuklijih oblika karcinoma.

ТИХИ УБИЦА ОДНЕО ВЕЛИКАНЕ СРПСКЕ СЦЕНЕ: Ово су симптоми рака панкреаса - седми по смртности у нашој земљи

Foto: A. Stanković

Porodica je potvrdila od čega je umro Marinko Rokvić, a simptomi raka pankreasa često su neprimetni, lako ih je zanemariti, zbog čega ovu bolest nazivaju "tihi karcinom". 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" rak pankreasa u Srbiji je sedmi po smrtnosti, sa ubedljivo najgorim prognozama kad je reč o malignim bolestima organa za varenje. U uznapredovalim fazama bolesti vreme preživljavanja se meri mesecima.

Simptomi raka pankreasa su:

  • Smanjen apetit
  • Nevoljan gubitak kilograma
  • Promena boje urina
  • Bol u stomaku ili u donjem delu leđa
  • Formiranje ugrušaka u krvi
  • Žutica (žućkasta prebojenost kože i beonjača)
  • Depresija

Pored Marinka, od kancera pankreasa prerano su nas napustili glumci Tihomir Arsić i Marinko Madžgalj.

Tihomir Arsić preminuo je 7. decemba 2020. godine, a tokom svoje teške borbe sa opakom bolešću otvoreno je pričao o svemu, pa i o smrti.

- Bolest je stvar koju treba normalno da tretiramo. Moja porodica me podržava i imam sreću da me leče sjajni lekari. Ne plašim se smrti jer mislim da sam besmrtan, a jedino me brine što možda neću stići nešto da uradim - rekao je Arsić dok se borio sa opakom bolešću.

- Možda neću stići da se izvinim svima prema kojima sam pogrešio i možda neću stići da pomognem svojoj deci. Imam dve odrasle ćerke i dvoje mlađe dece, kao i unuku. Želeo bih samo zbog njih da budem još prisutan. Verujem da ljudi koji boluju od teške bolesti ostatak svog života treba da provedu radosno - rekao je tada glumac.

Glumac mlađe generacije, Marinko Madžgalj, preminuo je u 36. godini, 26. marta 2016. godine, nakon teške borbe sa kancerom pankreasa. 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna