DRASTIČNO SMANJENE KAZNE ZA KLEVETU: Šta donose izmene Krivičnog zakonika RS

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 07. 2023. u 07:49

U VLADI Srpske odlučili su da drastično smanje novčane kazne u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika RS vezane za klevetu, gde je sada predložen raspon kazni od 1.000 do 6.000 KM, umesto prvobitnog predloga koji se kretao od 10.000 do 100.000 maraka.

ДРАСТИЧНО СМАЊЕНЕ КАЗНЕ ЗА КЛЕВЕТУ: Шта доносе измене Кривичног законика РС

Novinari na zadatku foto SM

Ipak, ono što zabrinjava najviše novinarsku zajednicu jeste stav Vlade da ostavi u Predlogu zakona da kleveta postane krivično delo, dok uvreda to neće biti. O ovom Predlogu zakona poslanici će odlučivati na sednici 18. jula.

- Čak i da je kazna pet maraka, to ne igra posebnu ulogu koliko je problematična zabrana slobode govora kroz pretnju krivičnom istragom i progonom. Plašim se da građani nisu svesni da ovo nije "naš zakon", namenjen samo novinarima. Ovaj zakon će značajno da ograniči slobodu govora svima nama, a onaj ko se nađe na udaru, provešće godine dokazujući da nije klevetao i da je radio u javnom interesu, koji niko ne spominje u ovom zakonu - rekao je Siniša Vukelić, predsednik Kluba novinara Banjaluka.

Pored kriminalizacije klevete i dalje je sporan član 156a. koji se odnosi na neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka i gde se predviđa novčana ili kazna zatvora do dve godine.

Vukelić kaže da na prvi pogled, novčane kazne su značajno smanjene i izbačena je uvreda kao krivično delo.

Ne spominju javni interes

ADVOKAT Aleksandar Jokić, tumačeći razlike između nacrta i predloga, kaže da je sada ubačeno "opšti interes", što nije pravni standard, a da se ne spominje "javni interes", i da bi to moglo značiti da će sudije odlučivati o tome.

- Ako tvrde da je ovo u javnom interesu, zašto ga nisu zaštitili? Sankcije su najmanji problem, problem je kada vas pet godina procesuiraju i istražuju - rekao je Jokić.

- Ono što vidimo kao veliku opasnost predstavlja predloženi član 156a. koji predviđa da novinari mogu završiti iza rešetaka ukoliko objave neki zvanični dokument, fotografiju ili tonski i video-zapis, koji je u javnom interesu i dokazuje kriminal i druge nezakonitosti - ocenjuje Vukelić.

Vrlo je važno, dodaje, da se kod ovog člana uvede isključenje protivpravnosti, ako je objava učinjena opravdano u javnom interesu tokom novinarskog posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini