PESAK I ŠLJUNAK VADE IZ "RUPE" U NADLEŽNOSTI: Borba policije protiv "kamene mafije" koja besomučno eksploatiše obale Drine

V. Mitrić

01. 08. 2022. u 13:40

NA delu priobalja Drine, koji pripada RS i BiH, gde je nadležnost policije, pravosuđa i inspekcije RS, počela je velika akcija protiv građana koji nelegalno, bez ikakvih dozvola ili značajno mimo onoga što u njima piše, eksploatišu pesak i šljunak.

ПЕСАК И ШЉУНАК ВАДЕ ИЗ РУПЕ У НАДЛЕЖНОСТИ: Борба полиције против камене мафије која бесомучно експлоатише обале Дрине

Iskopavaju materijal bez dozvole, Foto V. Mitrić

Mešetari koji se godinama bave ovim poslom zloupotrebljavaju što je, na mnogim mestima gde kopaju na levoj obali Drine, zemlja u nadležnosti vlasti sa desne obale Drine i obrnuto.

Uprkos Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama i drugim mogućnosti saradnje dve zemlje članice Saveta Evrope, do sada, kada je reč o borbi protiv "kamene mafije", nadležni nisu izveli nijednu zajedničku akciju, bez čega nema ozbiljnijeg uspeha. Kao i u Srbiji, u sličnim prilikama, mešetari dobijaju informacije na kojim će lokacijama da budu kontrole.

Na terenu su inspekcije koje će, kako je najavljeno, posle kontrola nezakonitog eksploatisanja rečnog nanosa u bijeljinskom kraju nizvodno od Pavlovića mosta da obaveste MUP RS, PU Bijeljina. Obećano je da će o svemu što bude učinjeno biti obavešteni i nadležni pravosudni organi i javnost.

Za akciju, koju je pokrenuo MUP Srpske prema nalogu nadležnog tužilaštva, Inspektorat Srpske je dobio zadatak da učestvuje u okviru četiri inspekcije - vodne, poljoprivredne, tehničke i tržišne, a Policijska uprava Bijeljina je napravila raspored u više grupa da bi svi inspektori radili na predmetima iz svoje oblasti.

Foto V. Mitrić

Vodna inspekcija je kontrolisala vodotok, vodno zemljište kao i važeće vodne akte, saglasnosti i dozvole, kod dva preduzeća i jednog pojedinca.

- S obzirom na to da je reč o pograničnom području sa Srbijom, veliki deo parcela vodi se katastarski u Srbiji - kažu nadležni.

- Postupajući inspektori su prikupili informacije od Republičke uprave za geodetske poslove, kao i iz Srbije, da bi mogli da utvrde nadležnosti i da donesu konkretne mere. 

ISTRAGA

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Republike Srpske, kako su saopštili, sprovodi istragu o nezakonitoj eksploataciji šljunka iz reke Drine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)