NAJMOĆNIJA SILA UZ BANJALUKU: Rusija će uvek podržati Republiku Srpsku u vraćanju ovlaštenja

Novosti online

28. 07. 2022. u 22:22

AMBASADOR Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je večeras da će Rusija uvek podržati sve korake koje preduzme Republika Srpska kako bi zaštitila i vratila ovlaštenja koja su propisana i odobrena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

НАЈМОЋНИЈА СИЛА УЗ БАЊАЛУКУ: Русија ће увек подржати Републику Српску у враћању овлаштења

Foto: EPA

Bocan-Harčenko, koji je i nekadašnji ruski ambasador u BiH, napomenuo je da u BiH postoji Dejtonski sporazum koji predviđa visoka, neotuđiva ovlaštenja za entitete.

On je naglasio da će u akcijama očuvanja Srpske i njenih ovlašćenja Rusija uvek podržati predstavnike srpskog entiteta, srpske članove Predsedništva BiH, kao i direktne veze između Republike Srpske i Srbije, saradnju koju imaju Banjaluka i Beograd.

- Takav rad, takvu saradnju mi samo podržavamo i to je poznato. Uvijek smo spremni da pomognemo, između ostalog i ekonomski - rekao je Bocan-Harčenko za Sputnjik.

Govoreći o saradnji Rusije sa Srbijom, Bocan-Harčenko je istakao da će ona biti nastavljena ubrzanim tempom, prevazilazeći teškoće. On je napomenuo da se nastavlja snabdevanje Srbije gasom po trenutno najpovoljnijim uslovima.

On je ukazao na principijelan stav Srbije da se ne priključi i ne prihvati sankcije kolektivnog Zapada ili EU, te naglasio da postoji snažna nada, odnosno uverenost da će se ta principijelna orijentacija nastaviti.

- Bez obzira na pritisak Zapada na Srbiju koji prevazilazi sve granice pristojnosti i zdravog razuma, Srbija zadržava principijelni pristup. Prirodno da će se sve to uzeti u obzir i sve to stvara pretpostavke i temelj da bi se nadalje cena gasa formirala na obostrano korisnim osnovama. To jest, ona će biti najbolja za Srbiju - u to sam uveren i u to niko ne treba da sumnja - dodao je on.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je ponovio da stav Rusije ostaje nepromenjen i da neće priznati samoproglašeno Kosovo, te ukazao da postoje stvari koje krajnje otvoreno ilustruju nesposobnost Evropske unije da u potpunosti obavlja svoju ulogu posrednika.

On je naveo da sporazum u vezi sa zajednicom srpskih opština nije realizovan kako bi postojala mogućnost otvaranja kanala da Priština silom, koristeći kao paravan dijalog sa Beogradom, zapravo pokuša da uđe tamo sa specijalnim snagama, preduzima mere za sve te poznate radnje kako bi uspostavila kontrolu i odatle isterala Srbe.

Ruski ambasador je naglasio da, ako se pogleda stav Zapada o Kosovu i Metohiji i Krimu i Donbasu, to je takođe otvoreni i upadljiv primer dvostrukih standarda i nepoštenja Zapada.

- I što se tiče priznanja (tzv.) Kosova, i što se tiče agresije NATO-a 1999. godine, sve su to primeri dvostrukih standarda, samo ako to gledamo - istakao je Bocan-Harčenko.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)