NOVA KUĆA ZA SEDMORO RAKIĆEVIĆA U SELU VUČA KOD LEPOSAVIĆA: Gradi im je Kancelarija za KiM

Dragana ZEČEVIĆ

30. 11. 2023. u 07:19

PLANINSKO selo Vuča u opštini Leposavić. Raštrkane kuće, neke i nemaju više žitelja. Ali jedna, iako mala i skromna, dom je za čak sedmoro Rakićevića. U njoj Ljubiša (60) i njegova supruga Stanka (50) žive sa četvoro dece: Jelenom (30), Lazarom (27), Milicom (25), Stefanom (22), kao i sa unukom Lukom (5).

НОВА КУЋА ЗА СЕДМОРО РАКИЋЕВИЋА У СЕЛУ ВУЧА КОД ЛЕПОСАВИЋА: Гради им је Канцеларија за КиМ

Foto D. Zečević

Tri generacije godinama žive u dva sobička sa hodnikom i kupatilom. Upravo zato je sredstvima Kancelarije za KiM Vlade Srbije, započeta izgradnja kuće koja će ovoj porodici, kako nam govori glava ove porodice, značiti novi i bolji život.

- Iako kažu da kad čeljad nisu besna, kuća nije tesna, mi zaista nemamo dovoljno prostora za sve. A osim toga ovo je star i neuslovan objekat - priča nam Ljubiša.

Foto: Privatna arhiva

Porodica Rakićević na okupu

On je odnedavno u penziji i njegova primanja su uz dečji dodatak za Miličinog sina Luku i socijalne pomoći jedino sigurno primanje za Rakićeviće. Deca povremeno nalaze privatne poslove tokom leta, ali zimi su uglavnom svi na okupu.

- Svi smo ranoranioci. Poranimo da hranimo svinje, patke i kokoške jer krupniju stoku nemamo. Leti, međutim, imamo mnogo više posla oko imanja - priča nam Jelena, najstarija ćerka Rakićevića.

Kaže i da su ona, sestra i braća završili srednje škole za grafičkog dizajnera u Zvečanu. Iako im je Leposavić bliži, na svega desetak kilometara, ipak su, veli, svi odlučili da se školuju u Zvečanu zbog prevoza, ali i društva.

- Brat i ja smo kasnije upisali i Višu ekonomsku u Leposaviću, ali nismo mogli redovno da pohađamo predavanja jer nam je trebalo novca za prevoz, knjige i druge potrepštine - dodaje ova vredna devojka koja je roditeljima od velike pomoći, pogotovu leti oko obrade imanja.

DA BAR JEDNO DETE IMA POSAO

IAKO su deca Rakićevića oslonac jedno drugom, ne kriju da im ponekad nedostaje društvo jer u selu ima više desetina kuća sa uglavnom starijim življem.

- Uprkos svemu, važno nam je da smo zajedno, a nadamo se da će se vremenom naći i posao za neko od dece. To bi nam svakako olakšalo život - kažu uglas Stanka i Ljubiša Rakićević. 

Imaju oko dva hektara njiva, ali na strmini, pa su praktično neobradive, ali Ljubiša pojašnjava da im bašta u kojoj uzgajaju sve vrste povrća mnogo znači:

- Najvažnije je da stabilno živimo na svojoj dedovini i da nemamo nameru da odlazimo odavde. To je odluka i sve moje dece. Pogotovu sada kada ćemo dobiti novu kuću koja se gradi na parceli bližoj putu, nadomak Sočanice - ističe ovaj domaćin. - Na novoj kući trenutno se radi fasada i nadamo se da će biti završena do kraja ove godine. Nama se sada i ne žuri, bitno je da ćemo dobiti novi, uslovniji dom i da ćemo ostati na svom Kosovu i Metohiji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

(UŽIVO) EVROVIZIJA 2024: Najveći skandali u istoriji, NOVA odluka za Teju i NOVI udarac za Izraelku koji joj povećava šanse