MORSKIM ALGAMA PROTIV METANA: Izum srpskih stručnjaka može da pomogne u rešavanju ekoloških problema

D. Matović

25. 11. 2023. u 17:35

ČAK petina metana u atmosferi, gasa sa snažnim efektom staklene bašte (20 puta jačim od ugljen-dioksida), kako tvrde ekolozi, dolazi sa farmi goveda.

МОРСКИМ АЛГАМА ПРОТИВ МЕТАНА: Изум српских стручњака може да помогне у решавању еколошких проблема

PKB-farma

Zbog toga se u Evropi, a i širom sveta, radikalno uništava stočni fond. Rešenje za ovaj problem pronašao je tim stručnjaka koje je okupio Željko Pantić. Oni su napravili ekstrakt od braon morskih algi, koji ne samo da smanjuje proizvodnju metana, već povećava imunitet krava i kvalitet mleka.

- Pozvala nas je dr Danijela Kirovski, profesor Veterinarskog fakulteta - kaže Pantić. - Ona rukovodi projektom za utvrđivanje emisije metana od krava. U konkurenciji sa još dva proizvoda, naš izum je imao najbolje rezultate. Ekstrakt smanjuje između 41 i 46 odsto emisije metana, što je trenutno najbolji rezultat na globalnom nivou, a ostali parametri kod krava su ostali isti ili su se popravili. Povećana je i proizvodnja mleka.

Foto: I. Marinković

 

Pantić kaže da iza ovog projekta stoji isključivo srpska pamet. U projektu "Smanjenje emisije metana nutritivnom modulacijom metabolizma", kojim rukovodi profesorka Kirovski, a učestvuje 17 naučnika, navodi se da je upotrebom nekih, možda neočekivanih, nutritivnih dodataka, kao što su braon morske alge, beli luk ili tanini moguće modulirati metabolizam i smanjiti emisiju metana, ali da se ne ugrozi proizvodnja mleka, i sve bez ugrožavanja zdravlja životinja.

- Merenje metana koji emituju krave uopšte nije jednostavan poduhvat - priča Pantić. - Jedan od najčešće primenjivanih načina je pomoću respiracionih komora, u kojima se sakuplja izdahnuti vazduh od životnja. Glavni nedostatak ove metode je što životinje treba da su naviknute na boravak u komorama, ograničeno je kretanje, i neophodna značajna radna snaga. Takođe, usled stvaranja veštačkog okruženja može doći do promena u konzumiranju hrane, što opet utiče na produkciju gasova. Ipak, pošto se ovom metodom direktno i precizno meri emisija metana životnje, ona se smatra "zlatnim standardom". Ali postoje i druge opcije, a najsavremenija je primena laserskog detektora metana. Upravo ovaj metod primenjivala je grupa istraživača Veterinarskog fakulteta u okviru projekta.

Traže i lek za "cvetanje jezera"

IMAMO još nekoliko interesantnih projekata, kao što su rešavanje mikro i nano plastike u vodi i suzbijanje pepelišta i jalovišta u rudnicima - kaže Pantić. - Pokušavamo, takođe, da pronađemo rešenje za "cvetanje jezera", koje izazivaju cijanotoksične bakterije.

Naš sagovornik naglašava i da je nemerljiv značaj razvoja mlečne proizvodnje.

- Bitno je da se ne uništi govedarstvo, jer, prema istraživanju, jedna krava za sobom povlači pet do deset radnih mesta, od uzgoja do mlekare. Imamo potencijal da unapređujemo ovaj i slične proizvode, koji će biti u cilju dobrobiti životne sredine i životinja. Krave su neverovatno vredne životinje, koje u globalnom lancu ishrane pretvaraju ljudima nejestive sastojke, stočnu hranu u hranu visoke nutritivne vrednosti - kaže naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)