"FIĆU" NE DAJU NI ZA "PORŠE": U Ćupriji se okupilo četrdesetak vlasnika "nacionalne klase"

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 09. 2023. u 11:45

REČENICA "Kad porastem biću 'porše'", ispisana na jednom "fići" na Gradskoj plaži u Ćupriji, iako duhovita, nije pokazatelj načina razmišljanja većine "fićista", ponosnih vlasnika "zastave 750". Jer, kako kategorično tvrde, niko od njih ne bi menjao svog "fiću" za bilo koji drugi, jači, veći, novi, višestruko skuplji automobil. Ni za šta na svetu! Ljubav je to, a ovaj kultni jugoslovenski autić im je kao član porodice.

ФИЋУ НЕ ДАЈУ НИ ЗА ПОРШЕ: У Ћуприји се окупило четрдесетак власника националне класе

Foto: Z. Rašić

Njih četrdesetak okupilo se protekle nedelje na drugom "Fića festu" u Ćupriji, da pokažu znatiželjnicima svoje ljubimce i provozaju se u okviru manifestacije "Fićom kroz Ćupriju". Izglancani, kao novi, autentičnih boja, ali i neon crveni, narandžasti, plavi, žuti, zeleni... Mada su svi stari po više decenija, neodoljivo šarmantni, prepoznatljivi, simboli automobilske industrije u Kragujevcu i nekadašnje SFRJ, šepurili su se kraj Velike Morave. Čekali su posetioce da ih razgledaju. I da izaberu koji je od njih najlepši. 

Nije bilo lako odlučiti se, ali pobedio je "fića" u vlasništvu Bobana Petrovića iz Despotovca. Istina, ne bi bilo greške ni da je pobednikom proglašen bilo koji drugi. Svi su oldtajmeri, jer je poslednji primerak sišao sa fabričke trake novembra 1985. godine.

- Moj "fića" je proizveden 1976. Vrlo malo sam ga dorađivao, a kupio sam ga pre tri godine. Sredio sam mu delimično unutrašnjost, ugradio korpu i svetla za maglu. Putujem njime svuda po Srbiji, a i van nje. Pre četiri meseca vozio sam ga čak do Mostara. Nikakvih problema nije bilo, a troši oko sedam litara - priča nam, zadovoljno, Petrović.

DVOSTRUKO MLAĐI OD "LjUBIMCA"

ĆUPRIJSKO udruženje "Fića 035" postoji tek dve godine, a njegov predsednik Stefan Nikolić (24) dvostruko je mlađi od svog "fiće".

- Dobio sam ga od oca za punoletstvo i od tada se nismo rastali - kaže nam. - Inače sam zadovoljan kako je protekao festival. Imali smo učesnike iz Aranđelovca, Čačka, Kraljeva, Aleksinca, Jagodine, Despotovca, Paraćina, Kragujevca, Požarevca, Topole, Đevđelije... 

Među brojnim registracijama iz Srbije zapazili smo i jednu iz Severne Makedonije. Braća Aleksandar i Ljupčo Mickoski stigla su iz Đevđelije. Prešli su 520 kilometara u jednom pravcu.

- Naš "fića" je 1974. godište, a bez mane - priča nam Ljupčo. - Već smo učestvovali na sličnim manifestacijama u Srbiji. Imam i osam godina star "audi", ali je on parkiran napolju, a "fića" je uvek u garaži.

Iz Kragujevca, gde je "nacionalna klasa" decenijama proizvođena, stiglo je više "zastava 750". Nije nikakvo čudo jer se upravo iz grada na Lepenici širi kult poštovanja prema ovom autu. Kragujevac ima Udruženje ljubitelja fića, čiji je predsednik Vladimir Tošić.

- Za "fiću" nema zime - siguran je Tošić. - Udruženje smo osnovali 18. oktobra 2004. godine. A 18. oktobar je datum kada je prvi "fića" proizveden u "Zastavi". Bilo je to davne 1955. Proizvodnja je prestala tri decenije kasnije, tako da nema mlađeg od 1985. godišta. Za nas je on nostalgija, podsećanje na neko lepo prošlo vreme, na prvi odlazak na more, na prve ljubavi... Jedino što je teško pronalaziti rezervne delove, ali se snalazimo. Razmenjujemo u udruženju šta kome treba, pa su sve naše "fiće" u voznom stanju.

Foto Z. Rašić

"Fića", čuveni kontraš, sa ponosnim vlasnikom

KONTRAŠ, NIKAD RESTAURIRAN

"FIĆA", takozvani kontraš, model je koga je "Zastava" proizvodila među prvima. Dragan Sretenović, iz Kragujevca, vlasnik je jednog.

- Takvih "fića" danas je vrlo malo - kaže. - Razlikuju se od običnih po načinu otvaranja vrata. Svi su stariji od pola veka. Ovog kontraša kupio sam pre 15 godina u Loznici i platio ga 1.100 evra, a vredeo je tri puta toliko. Još je u prvoj boji, nikad restauriran. 

Posle nekoliko sati provedenih kraj Morave, proglašenja najlepših vozila i dodele nagrada, u svečanoj koloni "fićisti" su se provozali Ćuprijom, pa nastavili putovanje ka manastiru Ravanica. Naredna stanica bio im je Senjski Rudnik, Muzej ugljarstva, a potom etno-konak "Majdan".

Drugi "fića" festival uspešno je organizovalo Udruženje ljubitelja starih vozila "Fića 035" iz Ćuprije, uz podršku Turističke organizacije i lokalne samouprave. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)