POČINJE RAT ZA VODU? Pregovori o brani na Nilu praćeni oštrom retorikom

Tanjug

07. 04. 2021. u 21:26

EGIPATSKI predsednik Abdel Fatah el Sisi upozorio je Etiopiju da neće tolerisati poteze Etiopije koji bi smanjili udeo Egipta u korišćenju vode iz reke Nil.

ПОЧИЊЕ РАТ ЗА ВОДУ? Преговори о брани на Нилу праћени оштром реториком

Foto: Printskrin

Upozorenje, drugo za nešto više od nedelju dana, usledilo je nakon što tokom poslednje runde razgovora izmedu Egipta, Etiopije i Sudana oko podele vode nije došlo do napretka, prenosi AP.

El Sisi je rekao da su "sve mogućnosti otvorene" ukoliko se "dirne udeo Egipta" i pozvao Adis Abebu da sarađuje sa Kairom i Kartumom kako bi se izbegao sukob.

Prošle nedelje el Sisi je upozorio na regionalnu "nezamislivu nestabilnost" do koje bi moglo da dođe bez pravno obavezujućeg sporazuma o eksploataciji brane, zasnovanog na međunarodnom zakonu i normama koje regulišu prekogranične reke.

Sudanski ministar za navodnjavanje Jaser Abas složio se sa tim rekavši da bi Sudan i Egipat spor mogli da iznesu pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne "pre nego što bude prekasno".

Iz Etiopije nisu komentarisali upozorenje.

Tri države nalaze se u ćorsokaku u dugogodišnjem sporu oko gigantske brane koju Adis Abeba gradi na glavnoj pritoci reke Nil.

Egipat i Sudan tvrde da im plan Etiopije da doda 13,5 milijardi kubnih metara vode 2021. godine u rezervoar brane na Plavom Nilu predstavlja pretnju.

Egipat, koji više od 90 odsto svojih zaliha vode bazira na reci Nil, plaši se razornog uticaja ukoliko brana radi bez uzimanja u obzir njegovih potreba.

Etiopija navodi da je brana od suštinske važnosti jer velikoj većini stanovništva nedostaje električna energija.

Plavi Nil se sastaje sa Belim Nilom u Kartumu, odakle Nil vijuga na sever kroz Egipat i uliva se u Sredozemno more.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSI NADIRU: Ukrajina užurbano gradi novu liniju odbrane