MOGERINI O EU: Sankcije Rusiji opravdane, najveća opasnost dolazi iznutra

Tanjug

18. 02. 2021. u 20:48

BIVŠA šefica diplomatije EU Federika Mogerini smatra da će u periodu posle pandemije kovida-19 najveći izazov za jedinstvo Unije biti unutrašnje političke tenzije izazvane populističkim i antisistemskim stavovima krajnje desnice.

МОГЕРИНИ О ЕУ: Санкције Русији оправдане, највећа опасност долази изнутра

Foto: Depositphotos

”EU je rođena na osnovama izgradnje saradnje i prekida sukoba. Nacinalizam nas može vrartiti mišljenju da nam je bolje jednima bez drugih i da su nam druge članice takmaci. Ako EU uđe u logiku nacionalizma posledice mogu biti veće nego što su ove od pandemije”, ocenila je Mogerini.

Učestvujući na Minhenskoj ekonomskoj debati, Mogerini je ocenila da su građani Evrope, ali i sveta, po prvi put tokom pandemije shvatli međusobnu povezanost i uslovljenost sopstevne sigurnosti bezbednošću drugih.

”Pandemija je naglasila potrebu ujedinjavanja snaga. Međutim, ono što je bila prilika za globalnu sardanju pretvorilo se u takmičenje narativa i ideološku popagandu”, kaže Mogerini.

Ona poručuje da bi i Evropa i svet trebalo da izvuku lekcije iz ove pandemije i pripreme se za buduće izazove koji će svakako doći.

”Svet mora da definirše da li će da radi na kooperativnoj mreži ili ćemo pratiti put konfrontacije”, kostatuje Mogerini.

Sadašnja rektorka Evropskog univerziteta Federika Mogerini navodi da je nova administracija u Vašingtonu već napavila korak ka boljoj saradnji u svetu, ali i naglašava da očekuje da će se SAD i u periodu koji dolazi više baviti unutrašnji pitanjima.

”Mi Evropljani ćemo morati da naučima kako da budemo bliski prijatelji i partneri sa SAD, ali i da zadržamo stratešku autonnomiju jer će biti izazova koji će zahtevati naše nezavisne akcije”, kaže Mogerini.

Kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, bivša šefica diplomatije EU ocenjuje da se oni nisu promenili pod uticajem pandemije, već da se oblikuju međusobnim razlikama po pitanju spoljne politika prema Ukrajini i Belorusiji, i odnosu prema ljudskim pravima i vladavini prava.

”Sankcije protiv Rusije uvedene zbog Ukrajine bile su opravdane i pokazale jedinstvo EU uprkos različitim ekonomskim interesima. Sankcije su imale jak uticaj na EU i rusku ekonomiju. Svi treba da stremiimo strateškom partnerstvu sa Rusijom, ali za to moraju da se stvore uslovi”, zaključila je Mogerini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)