VAKCINE SAMO NAJBOGATIJIMA: "Oksfam" protiv diktata novca

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

21. 09. 2020. u 12:20

NAJBOGATIJE zemlje sveta obezbedile su za sebe više od polovine "obećanih" vakcina protiv virusa korona, iako predstavljaju svega 13 odsto svetske populacije, upozorila je nevladina organizacija "Oksfam".

ВАКЦИНЕ САМО НАЈБОГАТИЈИМА: Оксфам против диктата новца

Foto Tanjug

Kao i SZO, "Oksfam" podržava međunarodni sistem "Kovaks" za ravnomernu nabavku vakcne, ali ističe zabrinutost zbog bojkota SAD i manjka finansiranja.

Iz ove organizacije poručuju da su SAD, sa 330 miliona stanovnika, rezervisale 800 miliona doza. Prve će stići već krajem oktobra. Još ekspeditivniji su u EU. Nabavili su milijardu i po doza za teritoriju koja broji 450 miliona žitelja. Iz Brisela uveravaju da će vakcine podeliti sa siromašnijima.

Princip je da se za svaki slučaj naručuje prekomerno, jer se ne zna ko će prvi masovno da distribuira spasonosno cepivo.

SAD, Velika Britanija, EU, Japan, Australija, Izrael, Hongkong i Švajcarska, naručili su ukupno 51 procenat mogućih vakcina.

"Oksfam" ističe da su ugovori u preprodaji sklopljeni sa kompanijama "Astra-Zeneka", "Sanofi", "Fajzer", "Džonson i Džonson", "Moderna", "Sinovak" i "Gamaleja", od kojih su neki u formi partnerstva za proizvodnju na lokalnim tržištima.

"Oksfam" tvrdi da dobijanje vakcine ne treba da zavisi od toga koliko ko ima novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!