ROBOTIZOVANA ARMATA IMPRESIONIRA: Bespilotni T-14 konkurentniji od američkog “abmramsa”

Novosti online

30. 08. 2020. u 19:01

KONSTRUKTORI bespilotne verzije ruskog tenka T-14 „Armata“ uspeli su da reše problem svojstven svakom vozilu na daljinsko upravljanje, navodi se u članku američkog časopisa „Nešenel interest“.

РОБОТИЗОВАНА АРМАТА ИМПРЕСИОНИРА: Беспилотни Т-14 конкурентнији од америчког “абмрамса”

Foto: Printskrin

Autor članka Piter Sučiu smatra da je obezbeđivanje ove tehnike „svešću o situaciji“ najvažnije pitanje koje se odnosi na uređaje na daljinsko upravljanje. Konstruktori T-14 dali su odgovor na njega, stavljajući na celo telo tenka širokougaone video-kamere. One omogućavaju pregled u opsegu od 360 stepeni, a takođe obezbeđuju posadi podatke o situaciji na terenu.

Druga inovativna karakteristika tenka je bespilotna kupola. Na njoj se nalazi glavni top na daljinsko upravljanje, kalibra 125 mm 2A82-1M sa glatkom cevi i potpuno automatizovanim sistemom punjenja.

Stručnjak je skrenuo pažnju na sposobnost T-14 da se kreće brzinom od 90 kilometara na sat. On pretpostavlja da ga ovo čini potencijalno pokretnijim od američkog tenka M-1 „Abrams“.

U članku se, takođe, ističe da će novi ruski tenk moći da izvodi izviđačke operacije, učestvuje u procesu određivanja ciljeva i korekciji paljbe samohodnih artiljerijskih vozila, raketnih sistema zemlja-vazduh, pa čak i tenkova T-90.

Ranije je objavljeno da je najnoviji ruski tenk T-14 „Armata“ testiran u bespilotnom režimu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)