TRAMPOV BOJ SA STRUKOM: Predsednik SAD kritičan prema zdravstvenim zvaničnicima

D. SAVIĆ

15. 07. 2020. u 00:30

ZAOŠTRAVANjE odnosa između Bele kuće i zdravstvenih stručnjaka raste paralelno sa ubrzavanjem širenja virusa korona u Americi, gde je, prema navodima Univerziteta "Džon Hopkins", svaki 100. Amerikanac pozitivan na kovid 19. Usred ovog smrtonosnog talasa, skoro 140.000 mrtvih, Bela kuća vodi boj sa vodećim epidemiologom u SAD Entonijem Faučijem.

ТРАМПОВ БОЈ СА СТРУКОМ: Председник САД критичан према здравственим званичницима

Foto AP

Ovaj "američki doktor Kon" konstatuje da je pandemija najizazovnija kriza javnog zdravlja s kojom se suočio, uključujući HIV, virus ebole, antraks i virus zika, i sve glasnije govori o zabrinutosti zbog ponovnog otvaranja zemlje.

S druge strane, šef Bele kuće Donald Tramp je sve kritičniji prema zdravstvenim zvaničnicima i nedavno je otvoreno rekao i da je Fauči napravio mnogo grešaka u vezi sa koronom.

Manje od četiri meseca uoči glasanja, Tramp se grozničavo bori da oporavi ekonomiju, svoj, pre epidemije glavni adut. Ali, zahuktavanje zaraze vrtoglavo survava američku ekonomiju toliko da su u junu SAD ostvarile najveći mesečni budžetski deficit u istoriji - 864 milijarde dolara. Prihod od poreza se smanjio jer je mnogo ljudi ostalo bez posla.

Trampovi pokušaji pokretanja života, uključujući otvaranje škola, i poslova, uprkos širenju bolesti nailaze na otpore. Više od polovine američkih država zaustavilo je, ili povuklo, planove za ponovno otvaranje.

VARNICE SA SZO

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus je upozorio da će se pandemija pogoršavati, ukoliko se zemlje ne uozbilje. On kaže da je situacija u redu u Aziji i Evropi, ali da mnoge druge zemlje, pre svega na američkom kontinentu, idu u pogrešnom pravcu. Kritikovao je i lidere zbog poruka koje narušavaju poverenje. Nije pominjao imena, ali Tramp koji je tek prošlog vikenda prvi put stavio zaštitnu masku, često je na meti kritika da ne shvata virus dovoljno ozbiljno.

Među njima je i najmnogoljudnija američka država Kalifornija, koja je ponovo uvela restrikcije za 40 miliona svojih građana zbog dramatičnog porasta obolelih od čak 20 odsto. Zabranjen je rad restorana, barova, zooloških vrtova i muzeja, negde su čak i crkve zatvorene, kao i teretane i frizerski saloni.

Entoni Fauči Foto AP

Broj zaraženih raste u 35 od 50 američkih saveznih država, uključujući Floridu, koja bi, da je posebna država, bila na 10. mestu na listi zemalja sa najviše zaraženih.

Američki lokalni i državni lideri navode da je do porasta broja zaraženih došlo zbog Amerikanaca koji su se okupljali i odlazili u barove. U mnogim državama smanjena je prosečna starost obolelih, te je sve više mladih pozitivno na kovid 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka