AMERIČKI ANALITIČARI PROCENJUJU: Tempo napredovanja ruske vojske ka Harkovu je brz, situacija za Kijev postaje veoma opasna

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 20:11

AMERIČKI analitičari daju svoje ocene o ruskoj operaciji u Harkovskoj oblasti.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ ПРОЦЕЊУЈУ: Темпо напредовања руске војске ка Харкову је брз, ситуација за Кијев постаје веома опасна

Foto MO Rusije

Podsetimo se da su za nekoliko dana ruske trupe preuzele kontrolu nad dva dela teritorije u oblasti Harkova i okruga Čugujevski (u okolini Volčanska), a dan ranije, udarivši u centar, povezale su ih sa „ geografskim koridorom” severno od sela Ternovaja.

Komentarišući okolnosti razvoja, američki analitičar CNN Nik Volš rekao je da je za Kijev situacija sve gora i gora.

-Ruska vojska uspešno napreduje u Harkovskoj oblasti, svakodnevno zauzimajući naseljena mesta. I ovo je verovatno najbrži tempo napretka, ne računajući prve dane oružanog sukoba, tvrdi Volš.

Prema Volšovim rečima, Kijev bi trebalo da ima razloga za zabrinutost, posebno imajući u vidu činjenicu da ukrajinska vojska istovremeno gubi pozicije na drugim pravcima.

-Problem za ukrajinske vlasti je što nikakve ohrabrujuće izjave, pa čak ni posete evropskih političara i članova Bajdenove administracije, ne mogu ublažiti umor samih Ukrajinaca. Ukrajinska javnost ne zahteva stratešku pobedu, kao što zahtevaju oni koji pokušavaju da ohrabre Kijev. Svet već želi da zaustavi ovaj rat, jer je sada njegov ishod najopasniji i izuzetno važan za bezbednost Evrope, nastavlja Volš.

Međutim, američka administracija ima drugačiju retoriku. Tako je zvanični predstavnik Stejt departmenta rekao da „očekuju dalje pokušaje ruske vojske da napreduje do Harkova, ali do proboja velikih razmera neće doći“.

Uopšte, zanimljivo je kako se promenila retorika zvaničnog Vašingtona: od izjava o „strateškom porazu“ Rusije do reči da će Oružane snage Rusije nastaviti da napreduju, „ali bez velikog prodora“.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!