RAT U IZRAELU: Netanjahu poručio Bajdenu - Produžićemo primirje, a onda nastavljamo punom snagom (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

26. 11. 2023. u 07:20 >> 01:22

RAT u Izraelu ušao je u 51. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Нетанјаху поручио Бајдену - Продужићемо примирје, а онда настављамо пуном снагом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Primirje daje rezultate, manje granatiranja i sukoba Izraelaca i Palestinaca (MAPA)

Završava se treći dan primirja između Hamasa i Izraela. Posle jučerašnjeg odlaganja razmene zarobljenika, strane su uspele da postignu kompromis: oko ponoći militanti su predali 13 Izraelaca i četiri stranca. Izraelske vlasti su takođe ispunile uslove sporazuma, oslobađajući 42 osobe iz zatvora Ofer.


Međutim, dogovor i dalje izgleda krhko jer se obe strane međusobno optužuju za kršenje uslova sporazuma. U izraelskim medijima se šuškalo da bi današnji transfer talaca mogao biti poremećen, ali su Crveni krst i vladini izvori kasnije demantovali ove izveštaje.

Ilustracija telegram rybar

Hamas je do večeri oslobodio još 14 Izraelaca, od kojih su 9 bila deca, a jedan od njih je bio Rus sa izraelskim državljanstvom „u znak priznanja položaja Rusije“. Pored toga, 4 tajlandska radnika su prebačena u Izrael. Slično, još 39 Palestinaca će uskoro biti pušteno iz zatvora Ofer.

Istovremeno, izraelske operacije se nastavljaju na Zapadnoj obali, doduše u manjem obimu: danas su snage bezbednosti upali u Dženin, Al-Bira, Jatmu i nekoliko drugih gradova. Zanimljivo je da su tokom racije uhapsili Palestinca Haitama Siaja, koji je pušten nekoliko sati ranije.

Foto Tanjug/AP


U samom Pojasu Gaze, primirje se poštuje, ali ne u potpunosti: Palestinci su nekoliko puta optuživali Izraelce za kršenje, ali je Crveni krst potvrdio samo jedan slučaj granatiranja u blizini Al-Magazija. Pored toga, navedeno je da je IDF otvorio vatru na civile u blizini bolnice Al Kuds i indonežanske bolnice, ranivši 7 osoba, ali za to nema nezavisne potvrde.

Foto Tanjug/AP


Međutim, IDF je postavio kontrolni punkt na glavnom autoputu enklave Salah al-Din i ne dozvoljava lokalnim stanovnicima da se vrate svojim kućama na severu pojasa Gaze, kako ne bi ometali nastavak kopnene operacije u budućnosti.

Zapadni mediji smatraju da se posao može produžiti nakon njegovog završetka. U tom kontekstu, katarska delegacija će posetiti palestinsku enklavu kako bi razgovarala o mogućem nastavku primirja.

Foto Tanjug/AP


O potencijalnom produženju i napretku sporazuma razgovaraće i izraelski vojno-politički kabinet, koji planira da se sastane danas u 20.30 po lokalnom vremenu.

Dok ceo svet raspravlja o primirju u Pojasu Gaze, Izraelci su ponovo izveli raketne napade na međunarodni aerodrom Damask u Siriji. Hamasovi saveznici takođe ne spavaju: jemenski Huti zarobili su još jedan civilni brod, Central park, koji je vijorio zastavu Liberije, koji je pripadao izraelskom milioneru Ejalu Oferu.

Bela kuća: Bajden nije za uslovljavanje pomoći Izraelu

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je danas da američki predsednik Džozef Bajden ne uslovljava pomoć Izraelu, nakon poziva krajnje levičarskog krila Demokratske stranke da se uslovi pomoć Tel Avivu zbog kršenja ljudskih prava, posebno na Zapadnoj obali.

Foto AP


Netanijahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

 

Foto: Tanjug/AP

 

Lazarini: Pomoć koja stiže kamionima u Gazu dalje nedovoljna


Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini izjavio je danas da humanitarna pomoć koja trenutno stiže u Gazu "teško da je dovoljna" za veću pomoć narodu Gaze.

Lazarini je za Si-Bi-Es rekao da je mnogo više pomoći potrebno Gazi.

- Od početka primirja, videli smo mnogo više kamiona kako ulazi u Gazu. Rekao bih da smo prvog dana imali prosek od 40 kamiona, što je daleko, daleko ispod hitnih potreba za stanovnike Pojasa - istakao je Lazarini.

On je dodao da je prethodna dva dana bilo između 160 i 200 kamiona koji su ušli iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa.

- I sa tom brojkom, verujem da 200 kamiona jedva pokriva humanitarne potrebe, ukoliko želimo da preokrenemo efekat koji ima opsada Gaze. Takođe, potreban nam je komercijalan protok robe - istakao je Lazarini, preneo je Gardijan.

 

 

Izraelska zatvorska služba: Oslobođeno 39 Palestinaca


Izraelska zatvorska služba saopštila je večeras da je oslobodila 39 palestinskih zatvorenika.

Oni su pušteni u sklopu dogovora Izraela i Hamasa, pošto je prethodno Hamas oslobodio 14 izraelskih talaca i troje stranih državljana iz Gaze.

Bi-Bi-Si navodi da je među oslobođenima devetoro dece, kao i četvorogodišnja američka devojčica Ebigejl Idan.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je prethodno da je američka devojčica Ebigejl Idan oslobođena iz Gaze i da se nada da će pauza u borbama između Izraela i militantne grupe Hamas da dovede do nastavka razmene zatvorenika.

- Ona je slobodna i sada je u Izraelu - rekao je Bajden.

 

 

Netanijahu posetio izraelske trupe na severu Gaze: Idemo do kraja


 Premijer Izraela Benjamin Netanijahu posetio je danas izraelske odbrambene snage na severu Pojasa Gaze, prvi put od početka rata sa Hamasom i poručio da će Izrael ići do konačne pobede.

- Činimo maksimalan napor da vratimo taoce, na kraju ćemo ih vratiti sve - rekao je Netanijahu na video snimku koji je objavio njegov kabinet, preneo je Tajms of Izrael..

On je tokom posete u trenutku četvorodnevnog primirja sa Hamasom dodao da Izrael ima tri cilja u ovom ratu.

- Da eliminišemo Hamas, vratimo sve naše taoce i osiguramo da Gaza više ne bude pretnja za Izrael. Nastavićemo do pobede, do kraja. Neće nas ništa zaustaviti, uvereni smo da imamo moć, snagu, volju i odlučnost da postignemo sve ratne ciljeve. Uspećemo - poručio je Netanijahu.

Prema saopštenju Netanijahuovog kabineta, premijer Izraela je posetio jedan od Hamasovih tunela koje su otkrile izraelske trupe.

Netanijahu je tokom posete bio u pratnji čelnih ljudi svog kabineta, kao i vojnog vrha.

 

 

Zaharova: Rusija i Hamas direktno dogovorili puštanje talaca sa ruskim pasošem

Talac sa ruskim pasošem oslobođen je kao rezultat direktnih dogovora Rusije sa Hamasom van spiska za razmenu, a ruske diplomate će uskoro posetiti oslobođenog državljanina Rusije, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Napori ruskih diplomata u kontaktima sa Hamasom u vezi sa oslobađanjem talaca daju rezultate. Danas je oslobođen i predat Crvenom krstu državljanin Rusije. Ruske diplomate će ga posetiti u najkraćem mogućem roku, čim to bude moguće. Ovo oslobađanje desilo se van spiskova za razmenu. Radi se o direktnim dogovorima između predstavnika Rusije i Hamasa. Ovaj posao će se nastaviti - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

 

Foto: EPA

 

Hamas oslobodio državljanina Rusije

 


Palestinska militantna grupa Hamas oslobodila je danas jednog državljanina Rusije koji je bio među otetim taocima u Gazi, saopštila je ta grupa, javlja Rojters.

- Kao odgovor na napore ruskog predsednika Vladimira Putina i kao priznanje ruske pozicije u podršci palestinskoj stvari, Islamski pokret otpora Hamas pustio je na slobodu jednog zatočenika koji je imao rusko državljanstvo - navodi se u saopštenju pokreta, prenosi RIA Novosti.

"Tajms of Izrael" je prethodno preneo da su vođeni pregovori o oslobađanju najmanje jednog dvojnog rusko-izraelskog državljanina, što je Hamas najavio kao gest prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

U međuvremenu Egipat je saopštio da je dobio spiskove sa imenima 13 Izraelaca i 39 Palestinaca koji bi trebalo danas da budu oslobođeni, što je treća razmena zarobljenih tokom četvorodnevnog sporazuma o primirju postignutog uz posredovanje Egipta i Katara. 

 

 

Brigade iračkog Hezbolaha se pridružile primirju, smanjuju i napade na snage SAD

Brigade iračkog Hezbolaha, koje deluju odvojeno od libanskog Hezbolaha, saopštile su da su se pridružile primirju Izraela i Hamasa.

Najavile su da će, dok traje prekid vatre, obustaviti napade na Izrael.

Brigade iračkog Hezbolaha najavile su i "smanjenje tempa eskalacije napada" na američke okupatorske snage u Iraku i Siriji.

Četvorica Hamasovih komandanta ubijena u Pojasu Gazu

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da su četvorica njenih komandanta ubijena u Pojasu Gazu, među kojima je i komandant brigade Severne Gaze, Ahmad el Gandur.


Izraelski general: Posle primirja, odlučno se vraćamo borbi protiv Hamasa

Načelnik Generalštaba izraelske vojske, general potpukovnik Herci Halevi, poručio je da će se vojska odlučno vratiti borbi protiv Hamasa kada se okonča primirje u Pojasu Gaze i ostvariti cilj, što je, kako je naveo, uništenje tog palestinskog pokreta.

„Izraelski vojnici se žestoko bore da zaštite živote naših ljudi, istovremeno podržavajući vrednosti Izraelskih odbrambenih snaga. Stvorili smo uslove za oslobađanje prve grupe dece i majki talaca tokom ove pauze u borbama“, naveo je Halevi u poruci vojnicima.

 

Izraelske snage ubile su još dvojicu Palestinaca 

Izraelske snage ubile su još dvojicu Palestinaca u Nablusu i Dženinu na Zapadnoj oblasi, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo dodaje da je time broj ubijenih Palestinaca tokom noći na Zapadnoj obali povećan na šest.

 

Treći dan četvorodnevnog primirja

Izrael je dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik.

Kabinet premijera Benjamina Netanijahua je u međuvremenu saopštio da je Izrael o spisku, koji je predao Katar sa imenima osoba koje bi trebalo da budu oslobođene, obavestio njihove porodice.

Danas je treći dan četvorodnevnog primirja, za koje je Katar ranije izrazio nadu da će biti produženo oslobađanjem dodatnog broja otetih koje drži Hamas.

 

Hamas oslobodio 13 Izraelaca i četvoro Tajlanđana, Izrael pustio 39 Palestinaca

U drugom krugu razmene zarobljenika između Hamasa i Izraela, palestinski pokret oslobodio je 13 Izraelaca i četvoro državljana Tajlanda koji su danas stigli u Izrael, a izraelske vlasti su oslobodile 39 palestinskih zatvorenika, uključujući šest žena.

Među oslobođenim Izraelcima je sedmoro dece i tinejdžera.
Prema navodima palestinske novinske agencije, 39 Palestinaca oslobođeno je iz dva izraelska zatvora.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije