ŠEFOVI GENERALŠTABA SAD I UKRAJINE O BAHMUTU: Zalužnij – Fali nam municije i tehnike

P. Z. S. / ria.ru

11. 02. 2023. u 17:39

GLAVNOKOMANDUJUĆI ukrajinskih trupa Valerij Zalužnij rekao je da je razgovarao o situaciji oko Artjomovska (ukrajinski naziv je Bahmut) sa predsedavajućim američkih načelnika štaba Markom Milijem, pri čemu je skrenuo pažnju na potrebu isporučivanja novih oružja i municije na bojišta.

ШЕФОВИ ГЕНЕРАЛШТАБА САД И УКРАЈИНЕ О БАХМУТУ: Залужниј – Фали нам муниције и технике

Foto Tanjug/AP

-Uprkos stalnom pritisku neprijatelja, nastavljamo da držimo Bahmut pod kontrolom i preduzimamo akcije za stabilizaciju linije fronta oko ovog grada. Ključ uspeha na bojnom polju su efikasani vatreni udari, koji zahtevaju odgovarajuću količinu oružja i municije, napisao je Zalužnij na svom Telegram kanalu.

U razgovoru sa Milijem Zalužnij je priznao da je najnapetija situacija na Donjeckom pravcu, u Uugledaru i Marinki. Pored toga, zahvalio je Sjedinjenim Državama na nabavci sistema PVO.

Artjomovsk (ukrajinski naziv – Bahmut) se nalazi u delu DNR koji kontrolišu snage Kijeva severno od velikog grada Gorlovke, važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Prošle srede, komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov primetio je da ruske jedinice nastavljaju uspešno napredovanje u Artjomovsku, nekoliko ulica grada je zauzeto. Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je u petak da su se ruske snage ukopale u severnom delu Artjomovska u DNR i prekinule tri od četiri linije snabdevanja ukrajinskih trupa.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Valerij Zalužnij

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je prošlog utorka istakao da se neprijateljstva u oblastima Ugledara i Artjomovska uspešno razvijaju. Pušilin je u petak izvestio da se ruska vojska učvrstila u južnom delu Uledara, ali je Kijev nastavio da premešta rezerve u grad. Ranije je njegov savetnik Jan Gagin rekao da su ruske jedinice ukopane na obodima Ugledara, u gradu se vode ozbiljni artiljerijski dueli.

Foto Tanjug/AP

General Mark Mili

Ruske jedinice takođe nastavljaju da oslobađaju Marinku, „dobri signali stižu“, međutim, Kijev tamo prebacuje dodatne rezerve, kao i na front u Ugledar, primetio je prošlog utorka Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR. Marinka je predgrađe Donjecka, udaljeno jedan kilometar od Petrovskog okruga glavnog grada DNR. Tu se nalaze značajni položaji ukrajinskih snaga, ovo je jedna od tačaka odakle je Donjeck redovno izložen artiljerijskom granatiranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni