NUKLEARNI „ŠTIT I MAČ“: Ovo su glavni geopolitički argumenti Rusije – ali ne i jedini

Novosti online

11. 02. 2023. u 16:49

NUKLEARNI „štit i mač“ su glavni geopolitički argumenti Rusije, ali ne i jedini – zadatak je da se uveća jedinstveno nasleđe nuklearnog programa SSSR-a, izjavio je za Sputnjik lider stranke „Pravedna Rusija“ Sergej Mironov.

НУКЛЕАРНИ „ШТИТ И МАЧ“: Ово су главни геополитички аргументи Русије – али не и једини

Foto: Printscreen/TV Zvezda/Profimedia

Na današnji dan, 11. februara 1943. godine Josif Staljin je potpisao rešenje Državnog komiteta za odbranu o početku rada na stvaranju nuklearnog oružja u Sovjetskom Savezu.

-Danas je naš zadatak da nastavljamo da uvećavamo to jedinstveno nasleđe. Nuklearni štit i mač su bili i ostali glavni geopolitički argumenti Rusije. Glavni, ali ne i jedini, rekao je Mironov.

Kako je istakao, sovjetski nuklearni projekat bio je „poslednja velika bitka Drugog svetskog rata i prva velika konfrontacija 'Hladnom ratu'“.

Tada se, po rečima Mironova, bila nadvila opasnost jer je potencijalni agresor imao „strašno“ oružje za masovno uništenje koje SSSR nije imao.

-Tačno četiri godine – od trenutka američkog bombardovanja Hirošime i Nagasakija u avgustu 1945. godine do prvog testiranja sovjetske nuklearne bombe kod Semipalatinska u avgustu 1949. godine zemlja je bila praktično bespomoćna, rekao je on.

Po mišljenju Mironova, „Amerikanci su se metodično pripremali za napad, bez imalo sumnje u to da Rusija, razorena ratom, neće moći da u skorije vreme reši tako veliki zadatak kao što je pravljenje nuklearnog oružja“ pošto je to zahtevalo troškove i uvođenje naprednih tehnologija u raznim sferama.

-Međutim, pogrešno su procenili. Nuklearni program je u mnogo narednih godina bio pokretač i za nauku i za industriju SSSR-a, konstatovao je političar.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna