KARDINAL SA MALTE NOVI PAPA? Narušeno zdravlje prve ličnosti Vatikana otvara sve više kalkulacija

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

04. 06. 2022. u 07:26

KAKO papa Franja ima sve više zdravstvenih problema, vatikanski analitičari već uveliko kalkulišu ko bi mogao da bude njegov naslednik. Hronični artritis i problemi sa kolenom stvaraju papi sve veće teškoće, pa je u poslednje vreme viđen i u kolicima. Ne tako davno imao je i komplikovanu operaciju na crevima, a kako papa ima 85 godina, vatikanski krugovi počeli su da bruje ko će ga zameniti.

КАРДИНАЛ СА МАЛТЕ НОВИ ПАПА? Нарушено здравље прве личности Ватикана отвара све више калкулација

foto AP

Najčešće se spominje kardinal Mario Greha sa Malte, koji ima 65 godina i upravo ga je Franjo imenovao za kardinala. Jedan je od najglasnijih zagovornika "nove crkve" za koju se zauzima i sam Franja, pa stalno govori da se moraju "otvarati novi putevi". U nekim pogledima je konzervativan, pa je po meri i onih koji u papi Franji vide "crvenog" papu i vatikanolozi smatraju da bi bio idealan naslednik koji bi na izboru dobio glasove i konzervativaca i progresista.

Ima i onih koji misle da je došlo vreme da Katolička crkva prvi put u istoriji izabere i afričkog, crnog kardinala za papu, a za Franjine naslednike spominju se i italijanski kardinali iz uticajne rimske kurije. Naime, Italijani su frustrirani što su trojica poslednjih papa bili Poljak, Nemac i Argentinac, i smatraju da je logično da Franjin naslednik bude neko iz njihovih redova.

Ali, sve je jači i uticaj kardinala koji nisu iz Italije, pa se među papine naslednike kao izgledni kandidati spominju mađarski kardinal Peter Erdo, Holanđanin Vim Eijk i Mark Oulet iz Kanade. Trenutno je 117 kardinala mlađih od 80 godina koji biraju papu.

Ima i onih koji tvrde da će se papa Franja, ako mu se pogorša zdravlje, sam povući kao što je uradio njegov prethodnik papa Benedikt Šesnaesti. Već sada je nakon Benedikta najstariji papa na dužnosti od 1903. godine.

Svi se slažu u jednom, da je Franjin pontifikat pri kraju. Iz njegovog kruga dolaze poruke da će usprkos bolesti i godinama "izdržati do kraja", jer bi bilo krajnje neobično da u Vatikanu budu dvojica penzionisanih bivših papa. Ali, kada je o Franji reč, ništa nije neočekivano, jer je i do sada iznenađivao na svim poljima.

PROGLAŠENjE U AVGUSTU

PAPA je najavio da će u avgustu proglasiti 21 novog kardinala, među kojima i Roberta Mekelroja, njegovog najvećeg saveznika u Americi. Među novim kardinalima biće i Nigerijac Peter Ebere Okpaleke, a ostali dolaze iz Francuske, Brazila, Indije, Mongolije, Paragvaja, Timora i Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja