ZAŠTITA POTROŠAČA: Prioritet u daljem razvoju e-trgovine

Tanjug

12. 04. 2022. u 20:15

ELEKTRONSKA trgovina u Srbiji beleži dvocifren rast na mesečnom nivou i zato treba više pažnje posvetiti zaštiti potrošača, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije na obuci o aspektima elektronske trgovine i zaštiti potrošača u procesu pridruživanja EU.

ЗАШТИТА ПОТРОШАЧА: Приоритет у даљем развоју е-трговине

Foto Shutterstock

Obuka je održana u okviru Tvining projekta koji realizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uz podršku PKS.

Pandemija je ubrzala razvoj elektronske trgovine kada su kompanije iz nužde počele da koriste i onlajn prodaju, rekao je sekretar Udruženja za trgovinu u PKS Žarko Malinović.

-Elektronska trgovina u Srbiji dobija na sve većem značaju, ovaj vid poslovanja beleži dvocifren rast na mesečnom nivou i zato je važno da se sve više pažnje posveti aspektu zaštite potrošača u ovoj oblasti, naveo je Malinović.

Kaže da postoji veliki broj nejasnoća kada je reč o potrošačkim pravima u trgovini, kao i da je obuka upravo namenjena boljem razumevaju pozicije potrošača u elektronskoj trgovini.

Ambasador Poljske u Srbiji Rafal Pavel Perl rekao je da Poljska ima bogata iskustva u elektronskoj trgovini.

-Tržište elektronske trgovine je u ekspanziji i očekuje sa da sa sadašnjih 21 milijardu evra dostigne rast od 35 milijardi evra vrednosti, rekao je Perl.

Dodao je da više od 50.000 kompanija u Poljskoj isključivo posluje onlajn, što je značajan broj kompanija.

-Imamo dobra iskustva, posebno u oblasti prava potrošača i spremni smo da ih prenesemo, istakao je Pavel.

Pomoćnica ministra trgovine Višnja Rakić rekla je da zaštita potrošača postaje sve značajniji segment u elektronskoj trgovini, kao i da elektronska trgovina kao oblast zahteva sistemska rešenja koja će uključiti sve zainteresovane strane: civilno društvo, lokalne samouprave, udruženja za zaštitu potrošača i kompanije.

Ona je dodala da je veliki korak napravljen usvajanjem Zakona o zaštiti potrošača 2021. godine koji pruža osnovu za dalje unapređenje funkcionisanja elektronske trgovine u Srbiji.

Jednako su važna iskustva zemalja u svetu i u okruženju, a to će omogućiti Tvining projekat EU koji se sprovodi od juna 2021. godine i ima za cilj da dalje unapredi oblast zaštite potrošača u oblastima koje su poslednjih godina dožive veliku ekspanziju, saopštila je PKS.

BONUS VIDEO - ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati