RUSI ODVRNULI SLAVINU ZA EU: Od četvrtka kreće ruski gas za Evropu preko gasovoda Jamal

Tanjug

03. 11. 2021. u 18:38

RUSKI gas bi trebalo od sutra ponovo da stiže u Evropu gasovodom Jamal-Evropa, budući da su gasni operateri počeli da dostavljaju zahteve za renominaciju, odnosno da prijavljuju količine gasa za transport na zapad, prema podacima objavljenim danas na veb sajtu Gaskejda, javlja Rojters.

РУСИ ОДВРНУЛИ СЛАВИНУ ЗА ЕУ: Од четвртка креће руски гас за Европу преко гасовода Јамал

Foto Arhiva

Protok ruskog gasa ovim gasovodom ka Nemačkoj i dalje na zapad sveden je od subote na nulu, jer su isporuke preusmerene na istok što je dovelo do skoka cena fjučersa gasa, dodaje britanska agencija.

Vest da će protok gasa tim cevovodom biti nastavljen ohladio je cene gasa, pri čemu je na evropskom trgovanju ona pala na 75 evra po megavat satu (MWh) sa nivoa od 78,75 evra po MWh na kojem je bila pre pre objave podataka o renominacijama.

Na holandskom TTF čvorištu su gasni ugovori za mesec dana unapred sklapani po ceni od 77 evra za MWh na trgovanju u 14,45 časova po srednjoevropskom vremenu.

Trgovci, međutim, kažu da su i dalje oprezni po pitanju stvarnog nastavka isporuka gasa Jamal Evropa gasovodomi, jer se renominacije mogu promeniti do početka trgovanja u četvrtak, navodi Rojters.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...