LUKAŠENKO: Zapad pokušava da smeni vlast u Belorusiji, pripremaju se diverzije

Novosti onlajn

18. 10. 2021. u 19:30

ZAPAD nastavlja da se meša u unutrašnje poslove Minska sa ciljem da smeni vlast u zemlji, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

ЛУКАШЕНКО: Запад покушава да смени власт у Белорусији, припремају се диверзије

Foto: Arhiva Novosti

- Neuspeli pokušaj državnog prevrata nije promenio planove protivnika. Zapad nastavlja da se meša u unutrašnje poslove zemlje sa ciljem da smeni vlast, a za nas je najopasnije uništavanje nezavisnosti. To moramo zapamtiti, shvatiti i osećati svakog dana i svakog sata, posebno vi - izjavio je Lukašenko u obraćanju rukovodstvu KGB-a prilikom razmatranja kadrovskih pitanja u sistemu državne bezbednosti.

On je naglasio da su uvedene sankcije, da se finansiraju protesti, ekstremizam, terorizam, da se biraju i pripremaju teroristi, ali i dodao da Belorusija ne samo da zna o tome nego se protiv toga i bori.

Predsednik Belorusije je obratio pažnju i na to da protivnici vlasti u Belorusiji pod kontrolom inostranih specijalnih službi planiraju diverzije na odbrambene i ekonomske objekte, kao i na objekte od životnog značaja za stanovništvo i pokušavaju da izazovu štrajkove u beloruskim kompanijama.

- Političko-migrantski centri u Varšavi i Vilnjusu, koji su formirani pod kontrolom specijalnih službi, podstiču radikale na akcije zastrašivanja javnih i državnih službenika, predstavnika medija, policije i vojske. Došli su i do pravosuđa - rekao je Lukašenko.

Podsetimo, nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)