FAJZER I ZA NAJMLAĐE: Do kraja oktobra vakcine i za decu od 5 - 11 godina?

Tanjug

11. 09. 2021. u 00:02

PRIZNATI zdravstveni zvaničnici SAD veruju da bi vakcina protiv kovid-19 kompanije Fajzer mogla da bude odobrena za decu uzrasta od pet do 11 godina do kraja oktobra, izjavila su danas dva neimenovana izvora.

ФАЈЗЕР И ЗА НАЈМЛАЂЕ: До краја октобра вакцине и за децу од 5 - 11 година?

Foto: Tanjug

Vremenski okvir zasnovan je na očekivanjima da će Fajzer, koji je razvio vakcinu sa nemačkim BajonTekom, imati dovoljno podataka iz kliničkih ispitivanja da od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) zatraži odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) za tu starosnu grupu do kraja ovog meseca, rekli su izvori, preneo je Rojters.

Oni očekuju da bi FDA mogla da donese odluku o tome da li je vakcina sigurna i efikasna kod mlađe dece u roku od tri sedmice od podnošenja EUA.

Američki stručnjak za zarazne bolesti dr Entoni Fauči izložio je vremenski rok tokom sastanka u gradskoj skupštini na kojem je prisustvovao veliki broj zaposlenih u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor je kazao da je FDA predvidela sličan vremenski okvir za Fajzerovu vakcinu.

- Ako Fajzer dostavi svoj EUA dokument do kraja septembra, a podaci potvrde njegovu upotrebu, "dok dođemo do oktobra, prvih nekoliko nedelja oktobra... Fajzerov proizvod će verovatno biti spreman - rekao je Fauči, prema neimenovanom izvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)