REPUBLIKANSKI GUVERNERI PROTIV BAJDENA: Smatraju nezakonitom uredbu o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u saveznoj službi

D. D. S.

10. 09. 2021. u 15:33

NOVE mere predsednika SAD Džozefa Bajdena, koje predviđaju obaveznu vakcinaciju za savezne službenike i radnike privatnih kompanija koje imaju više od 100 zaposlenih, našle su se na udaru kritika republikanskih guvernera.

РЕПУБЛИКАНСКИ ГУВЕРНЕРИ ПРОТИВ БАЈДЕНА: Сматрају незаконитом уредбу о обавезној вакцинацији запослених у савезној служби

Foto: Tanjug/AP Photo

Oni smatraju da nije zakonita Bajdenova najava da će da potpiše izvršnu uredbu da svi zaposleni u saveznoj službi budu vakcinisani.

Republikanski guverner savezne države Arkanzas Asa Hačinson rekao je danas da Bajdenova naredba da privatna preduzeća zahtevaju da zaposleni budu vakcinisani protiv kovida 19 nije pravi odgovor za povećanje stope vakcinacije.

- Bio sam dosledan u slobodi preduzeća da zahtevaju od svojih zaposlenih da se vakcinišu, i protivio sam se vladi da kaže da preduzeća ne mogu da ostvare tu slobodu - rekao je Hačinson, koji predsedava Nacionalnom udruženju guvernera.

Guverner Montane Greg Đanforte, takođe republikanac, ocenio je da je obavezna vakcinacija "nezakonita i neamerička". Naglasio je da je "posvećen zaštiti sloboda građana Montane od ovog brutalnog saveznog prekoračenja".

Montana je jedina država u SAD koja je donela zakon koji zabranjuje poslodavcima da zahtevaju vakcinaciju da bi se zaposleni vratili na radna mesta. Zakon takođe sprečava bilo koje preduzeće da uskraćuje usluge na osnovu statusa vakcinacije ili posedovanja kovid pasoša.

Republikanski guverner Misisipija Tejt Rivs navodi da "predsednik nema ovlašćenja da zahteva da se Amerikanci vakcinišu zbog zaposlenja u privatnom poslu".

- Sama vakcina je spasonosna, ali ovaj neustavan potez je zastrašujuć. Ovo je još uvek Amerika i još uvek verujemo u slobodu - objavio je Rivs.

BONUS VIDEO:

IRAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)