BAJDEN OBILAZI PODRUČJA POGOĐENA URAGANOM: Ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da sprečimo dalje pogoršavanje situacije

Tanjug

08. 09. 2021. u 00:25

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden obišao je države Nju Džerzi i Njujork kako bi utvrdio razmere štete koju je tom regionu naneo uragan Ida.

БАЈДЕН ОБИЛАЗИ ПОДРУЧЈА ПОГОЂЕНА УРАГАНОМ: Не можемо да вратимо време, али можемо да спречимо даље погоршавање ситуације

Foto: Tanjug/AP Photo

Razgovarao je sa lokalnim liderima u gradu Hilsborou u Nju Džerziju i obišao deo opštine Menvil koja je teško oštećena u oluji. Kasnije će posetiti Kvins u Njujorku.

Na brifingu kome su prisustvovali lokalni, državni i federalni zvaničnici i guverner Nju Džerzija Fil Marfi, predsednik je istakao da ekstremni vremenski uslovi pogađaju svaki deo Amerike i izrazio saučešće porodicama koje su pretrpele "teške gubitke" zbog uragana, preneo je Glas Amerike.

Bajden je takođe pozvao na federalna izdvajanja za jačanje infrastrukture, kako bi se bolje zaštitili ljudi i imovina od budućih oluja u tom i drugim regionima.

- Ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da sprečimo dalje pogoršavanje situacije - rekao je predsednik i dodao da naučnici decenijama upozoravaju da će doći ovakvi dani i da je potrebna hitna akcija.

Foto: Tanjug/AP Photo

Bajdenov plan izdvajanja hiljadu milijardi dolara za obnovu nacionalne infrastrukture još nije usvojen u Kongresu.

- Nadam se da ćemo neke stvari moći trajno da rešimo zahvaljujući predlogu zakona o infrastrukturi - izjavio je predsednik u Beloj kući pred odlazak u Nju Džerzi.

Bajden je proglasio stanje prirodne katastrofe za delove Njujorka i Nju Džerzija koji su najteže pogođeni u oluji prošle nedelje, čime je oslobođena finansijska pomoć iz federalnog budžeta.

Pomoć je namenjena kompanijama i pojedincima u šest okruga u Nju Džerziju i pet u Njujorku, gde su rekordne padavine dovele do izlivanja reka i kanalizacija, a poplavljeni su brojni putevi, kuće i prodavnice.

U oluji je stradalo najmanje 50 osoba u šest država na istočnoj obali, među kojima 27 u Nju Džerziju i 13 u Njujorku. Uragan je prethodno usmrtio najmanje 12 osoba u Luizijani, 2.100 kilometara daleko.

U gusto naseljenom regionu Njujorka i Nju Džerzija neke od žrtava su se utopile pošto je voda brzo prodrla u stanove u suterenima, dok su drugi stradali u poplavljenim automobilima. Oluja je izazvala i tornada, koja su teško oštetila kuće i poslovne zgrade.

BONUS VIDEO: PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu