BAJDEN UVEREN: Kina će pokušati da postigne dogovor sa talibanima - sad svi tome teže

Tanjug

08. 09. 2021. u 09:10

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da je siguran da će Kina pokušati da postigne dogovor sa talibanima nakon što je ova organizacija preuzela vlast u Avganistanu 15. avgusta.

БАЈДЕН УВЕРЕН: Кина ће покушати да постигне договор са талибанима - сад сви томе теже

Foto: EPA

- Kina ima realan problem sa talibanima. Zato će pokušati da postignu neki aranžman sa njima. Kao i Pakistan, kao i Rusija, kao i Iran. Svi sada pokušavaju da shvate koji su njihovi naredni potezi - rekao je Bajden novinarima, prenosi Rojters.

SAD i njihovi saveznici dogovorili su da koordiniraju svoju politiku prema talibanima, a Vašington im je blokirao pristup rezervama avganistanske države, od kojih većinu drže u američkoj centralnoj banci, kako bi se obezbedio da ispune svoja obećanja da će poštovati prava žena i međunarodno pravo.

Stručnjaci procenjuju da će veliki deo te ekonomske poluge biti izgubljen ako Kina, Rusija ili druge zemlje obezbede sredstva talibanima.

Italija, koja predsedava Grupi 20 u kojoj su Kina i Rusija, pokušava da organizuje zajednički sastanak o Avganistanu, ali zasada nije objavljen datum Samita G20, što ukazuje na neslaganje među članicama.

Kina nije zvanično priznala talibansku vlast u Avganistanu, ali je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u julu ugostio jednog od osnivača talibana Mulu Abdula Ganija Baradara, i poručio da bi svet trebalo da podrži ovu zemlju pri tranziciji vlasti umesto da vrši veći pritisak na nju.

Bonus video: PROTEST PROTIV TALIBANA: Civili razvili avganistansku zastavu - snimak iz Kabula

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!