ŠEME KRIMINALNIH GRUPA: Europol uhapsio 23 osobe zbog sofisticirane prevare

Tanjug

11. 08. 2021. u 13:27

VLASTI u Rumuniji, Holandiji i Irskoj su, u okviru akcije kojom je koordinisao Europol, otkrile sofisticiranu šemu prevara u okviru koje su korišćeni lažni mejlovi i prevare sa avansnim plaćanjem, saopštio je danas Europol.

ШЕМЕ КРИМИНАЛНИХ ГРУПА: Еуропол ухапсио 23 особе због софистициране преваре

Foto: Depositphotos

Zaključno sa 10. avgustom privedene su 23 osumnjičene osobe u seriji racija koje su istovremeno izvedene u Holandiji, Rumuniji i Irskoj, navodi se u saopštenju Europola dostavljenom Tanjugu.

Ukupno su pretražene 34 lokacije, a veruje se da su ovi kriminalci prevarili kompanije u najmanje 20 zemalja za iznos od približno milion evra.

Prevarom je rukovodila organizovana kriminalna grupa koja je pre pandemije kovida-19 već nezakonito nudila druge fiktivne proizvode za onlajn prodaju.

Prošle godine, kriminalci su promenili način rada i počeli da nude zaštitne materijale nakon izbijanja pandemije kovida-19.

Ova kriminalna grupa - sastavljena od državljana iz različitih afričkih zemalja sa prebivalištem u Evropi, kreirala je lažne mejl adrese i veb stranice slične onima koje pripadaju zakonitim veleprodajnim kompanijama.

Lažno se predstavljajući kao te kompanije, kriminalci bi prevarili žrtve - uglavnom evropske i azijske kompanije, tražeći im da plate unapred kako bi se roba poslala.

Međutim, do isporuke robe nikada nije došlo, a prihod je opran preko bankovnih računa u Rumuniji, zaključuje se u saopštenju Europola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna