VAŽNO ZA ONE KOJI PUTUJU U HRVATSKU: Evo koje mere će važiti od 15. januara na granici

Tanjug

13. 01. 2021. u 11:49

ВАЖНО ЗА ОНЕ КОЈИ ПУТУЈУ У ХРВАТСКУ: Ево које мере ће важити од 15. јануара на граници

Foto: Šengen viza info

HRVATSKA je pooštrila uslove za prelazak granice tako da će od 15. januara za ulazak u tu zemlju biti neophodan negativni test na korona virus i karantin u trajanju od 14 dana, koji može da bude skraćen na sedam, ako neko sam obavi PCR testiranje u ovlašćenoj ustanovi i rezultat bude negativan.

To je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu saopštio šef Štaba civilne zaštite, mnistar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Objasnio je da je reč o novoj odluci za granicu, da aktuelna mera važi do 15. januara, kao i da je nova mera usklađena s preporukama Saveta o privremenom ograničenju neobveznih putovanja, pogotovo država u kojima se širi i novi soj korona virusa.

Listu država kao sastavnog dela ove odluke napraviće Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ), a trenutno su na listi Velika Britanija i Južnoafrička Republika.

Božinović je rekao i da su zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena posebna pravila, pa će oni moći da uđu u Hrvatsku na osnovu prethodne saglasnosti Štaba, odnosno bez testa.

A putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, sahrane, lečenje, boravak će biti odobren na najduže 12 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)