"POČETNA DOJAVA NIJE UPUĆIVALA NA KRIVIČNO DELO": Novi obrt u slučaju smrti devojke čije je telo pronađeno u Osijeku

Novosti online

22. 09. 2023. u 18:37

HRVATSKO Državno tužilaštvo (DORH) se oglasilo o smrti devojke u Osijeku.

ПОЧЕТНА ДОЈАВА НИЈЕ УПУЋИВАЛА НА КРИВИЧНО ДЕЛО: Нови обрт у случају смрти девојке чије је тело пронађено у Осијеку

Foto: Profimedia

Osječki policajac ipak je osumnjičen za ubistvo, iako ga je policija prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom iz nehata, za šta je predviđena maksimalna kazna zatvora u trajanju do tri godine, javlja "Indeks".

- Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je, nakon ispitivanja hrvatskog državljanina (27) zbog osnovane sumnje na izvršenje krivičnog dela ubistva iz čl. 110. Krivičnog zakona/11, podnelo istražnom sudiji Županijskog suda u Osijeku predlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja dela.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 27-godišnjak počinio navedeno krivično delo na štetu hrvatske državljanke (21) - objavio je DORH.

Podsetimo, osječka policija održala je ranije danas konferenciju za medije u slučaju smrti 21-godišnje devojke koja je u sredu uveče ubijena iz službenog policijskog pištolja u stanu u Osijeku. Usmrtio ju je dečko policajac, a policija je nakon kriminalističke istrage utvrdila da ju je ubio slučajno, neopreznim rukovanjem oružjem.

"Početna dojava nije govorila o krivičnom delu"

- Policijski službenici su 20. septembra u 22.09 primili početnu dojavu o smrtnom stradanju mlade ženske osobe. Brzim izlaskom na lice mesta nažalost je potvrđena ta dojava. Prema početnim saznanjima ta dojava nije ukazivala da se radi o krivičnom delu. Daljnjim temeljitim postupanjem policije, provođenjem dokaznih radnji, uviđaja, informativnim razgovorima i drugim policijskim postupanjima te provedenom obdukcijom došlo se do saznanja da je hrvatski državljanin, 27-godišnjak, inače policijski službenik ove policijske uprave, počinio teško delo protiv opšte sigurnosti na štetu 21-godišnje mlade devojke s područja Grada Osijeka - rekao je na početku konferencije načelnik Sektora kriminalističke policije Krunoslav Patača.

- U saradnji s nadležnim Državnim tužilaštvom sproveden je niz dokaznih radnji. Radi nepristranosti. Uviđajem je rukovodila zamenica Županijskog državnog tužilaštva u Osijeku. Nakon prikupljenih saznanja, policija je ovo delo okarakterisala kao teško delo protiv opšte sigurnosti - krivično delo dovođenja u opasnost osoba ili imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom. Za ovo teško krivično delo sa smrtnom posledicom može se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora - kazao je šef kriminalističke policije.

- Prilikom podnošenja krivične prijave, predložili smo određivanje istražnog zatvora. Tužilac ovu kvalifikaciju može prihvatiti ili odrediti drugu. Kroz 24 sata je sproveden niz mera i radnji, provode se i dalje u saradnji s nadležnim Državnom tužilaštvom. Sve činjenice koje je utvrdila policija su nepobitno i nepromenjivo utvrđene na samom licu mesta - rečeno je na konferenciji za medije.

Upitan je i da li je tačno da je policajac prvo tvrdio da se radi o samoubistvu i da je na ispitivanju nekoliko puta menjao iskaz.

- Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje zbog tajnosti. Ali mogu potvrditi da je bilo kompleksno. Sama činjenica da je reč o policajcu je kompleksna i za nas je ovo posebno teško - rekao je.

Ne radi ni godinu dana kao policajac, pre mesec i po dobio pištolj

Koliko je dugo policajac i kada je dobio oružje?

- Isti je nakon 11-mesečnog kursa na policijskoj akademiji završio osnovnu obuku za policijskog službenika. Prošle godine u oktobru raspoređen je na mesto pripravnika u saobraćajnoj policiji, tek kad je prošao pripravnički deo mogao je da zaduži oružje. 9. avgusta je zadužio oružje - kazao je Patača.

- Istražni zatvor zatražen je zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela - rekao je.

- Početna dojava nije upućivala na krivično delo - rekao je.

Je li se počinilac sam javio?

"Da."

Na konferenciji za medije je načelnik Sektora kriminalističke policije Krunoslav Patača izrazio saučešće porodici i bližnjima usmrćene devojke.

Podsetimo, devojka se u trenutku smrti nalazila u stanu sa svojim dečkom policajcem. Premda su prvo iz policije nezvanično govorili da se najverojatnije radi o samoubistvu, juče uveče policija je objavila da je policajac metkom usmrtio devojku zbog "neopreznog rukovanja".

Policija je kriminalističkom istragom ustvrdila da je policajac izvan službe "zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju", a ona je "preminula od povreda".

Policija 27-godišnjeg policajca nije prijavila za ubistvo iz nehata, nego za blaže krivično delo dovođenja u opasnost života i imovine opšteopasnom radnjom ili sredstvom, također iz nehata.

BONUS VIDEO: AKCIJA ARMAGEDON, UHAPŠENI PEDOFILI: Mamili decu preko Fejsbuka i Instagrama, zaplenjeni računari

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)