HRVATSKA VOJSKA NA ISPITU: Na sastanku državnog vrha u Zagrebu tema je stanje u oružanim snagama

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

09. 11. 2021. u 05:55

KAKVO je stanje u hrvatskoj vojsci, glavna je tema današnjeg sastanka državnog vrha Hrvatske, pošto predsednik Zoran Milanović tvrdi da je stanje loše, a premijer Andrej Plenković to žestoko negira.

ХРВАТСКА  ВОЈСКА  НА ИСПИТУ: На састанку државног врха у Загребу тема је стање у оружаним снагама

Zoran Milanović, Foto AP

U prepucavanju sa ministrom odbrane Marijom Banožićem, šef države je u više navrata isticao da vlada nema uvid u pravo stanje i probleme, a da ni premijera ta tema previše ne interesuje. Milanović je ukazao i na problem drogiranja vojnika, nedostatak vojne opreme, ali i nezadovoljstvo unutar HV-a. Nikada do sada nije zabeležen ni slučaj tako snažne konfrontacije vrhovnog zapovednika oružanih snaga, kao sada Milanovića sa aktuelnim ministrom odbrane, u koji je uvučen i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga, admiral Robert Hranj. Kako stoje stvari, teško da će svi moći da ostanu na svojim mestima, pa je realno da će uslediti nečija ostavka ili smena.

I dok Hrvatska nabavlja od Francuske borbene avione "rafal", analitičari tvrde da je izrazito loše stanje u mornarici i da hrvatska vojska nema moderne brodove. Vojni analitičar Igor Tabak kaže da se Hrvatska i pri nabavci vojnih aviona ponaša neozbiljno i da je deplasirana priča kako zemlja nema novca.

"O samoj nabavci se ništa ne zna, ni o tipu opreme, niti o rokovima otplate, a troškovi nabavke rastu". Kada se nedavno pojavila informacija da Hrvatska neće moći da kupi ni francuske avione bez saglasnosti Vašingtona, kao što se dogodilo pre kod sprečenog posla sa Izraelcima, hrvatska je strana to demantovala, ali detalji nisu izneseni.

Andrej Plenković, Foto AP

Procurilo je samo to da avioni koje će Hrvati dobiti od Francuza neće imati sve naoružanje i opremu.

Tabak kaže da bi trebalo da usledi i hitna modernizacija kopnene vojske, a da se o svemu tome u javnosti i ne govori. Najčešća vojna tema za koju se javnost zainteresuje je upoređivanje vojske Hrvatske i Srbije, a sada je jasno da HV zaostaje.

- U poslednjih pet godina imamo nesreće na poligonima, nedisciplinu, kriminalne slučajeve, nesreće aviona i helikoptera sa smrtnim ishodom, neracionalno trošenje novca. Sve se to pokušava prikazati kao izuzetak od pravila, ali njihov rastući broj ukazuje na ozbiljne probleme u odbrambenom sistemu koji se ne rešavaju, nego se gomilaju godinama - smatra dr Robert Barić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

NEUSPEH NA BIS?

NEMA odgovora na pitanje šta želi da se postigne kupovinom francuskih "rafala", kaže dr Robert Barić. "Do sada hrvatska javnost nije dobila odgovor ni na jedno od brojnih pitanja i onda zaista idemo prema ponavljanju neuspeha do kojeg je došlo pri pokušaju kupovine izraelskih lovaca F-16".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest