SILOVALI I MUČILI SRBE: Senadu DŽananoviću i Edinu Gadži 16 godina zatvora

O. MATAVULj

12. 06. 2021. u 07:13

Sud BiH osudio je Senada Džananovića, zvanog Glavoguz, na 11 godina zatvora, a Edina Gadža, zvanog Kimun, na pet godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino polje.

СИЛОВАЛИ И МУЧИЛИ СРБЕ: Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи 16 година затвора

Senad Džananović i Edin Gadžo / Foto Sud BiH

Glavoguz i Kimun proglašeni su krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U presudi se navodi da su oni bili pripadnici Teritorijalne odbrane "Stela" i specijalnih jedinica takozvane Armije BiH, a zločine su počinili od aprila do avgusta 1992. Džananović i Gadža su, zajedno sa njima nadređenima Jusufom Jukom Prazinom i Samirom Kahvedžićem, svesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao nezakonito zatočenje civila srpske nacionalnosti koji su nezakonito lišeni slobode na području grada Sarajeva. Srbi su podvrgnuti ubistvima, silovanjima, mučenju, nečovečnom postupanju, odvođenju na prinudni rad i raznim oblicima telesnoga i psihičkoga zlostavljanja.

U završnoj reči tužilac Vladimir Simović je istakao da su žrtve, bez izuzetaka, bili civili. U dokumentima Centra službi bezbednosti Sarajevo registrovano je da je Džananović izvršilac i saizvršilac sedam ubistva, a Gadžo tri.

- Nesporno je iz svih dokaza da je Džananović bio čovek koji je uživalo autoritet u zatvoru. On je bio upravnik zatvora koji ne samo da je silovao, već i omogućavao drugim osobama da to isto rade - rekao je Simović, navodeći da je Gadžo bio vozač i čuvar u objektima u kojima su Srbi zatvarni.

ŠERIFU ŠEST GODINA

Šerif Mešanović pravosnažno je osuđen u Sudu BiH na šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Hadžića. Mešanović je oglašen krivim kao upravnik logora "Krupa" u Zoviku, u periodu od juna 1992. do sredine 1994, za nezakonito zatvaranje, nečovečno postupanje i prisiljavanje na prinudni rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna