NAUČNA STUDIJA UPOZORILA: Kako kućna hemija utiče na razvoj mozga

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 04. 2024. u 22:30

NAUČNA studija koja je nedavno objavljena ispitala je moguće štetne efekte određenih hemikalija ,koje se obično nalaze u proizvodima za domaćinstvo, na razvoj ćelija koje podržavaju mozak.

НАУЧНА СТУДИЈА УПОЗОРИЛА: Како кућна хемија утиче на развој мозга

Foto Shutterstock

Studija, koja je koristila kulture ljudskih ćelija i miševe, otkrila je da su hemikalije prisutne u dezinfekcionim sredstvima, lepkovima i tekstilu za nameštaj potencijalno štetne za oligodendrocite, kritične ćelije u razvoju mozga.

ŠTA JE ISTRAŽIVANjE OTKRILO?

Među identifikovanim jedinjenjima bila su kvaternarna jedinjenja i organofosfati koji se obično koriste u raznim proizvodima za domaćinstvo. Kvaternarna jedinjenja su prisutna u dezinfekcionim sredstvima, sredstvima za dezinfekciju ruku i predmetima za ličnu negu, dok se organofosfati nalaze u tekstilu, lepkovima i nameštaju.

Utvrđeno je da ove hemikalije utiču na sazrevanje i preživljavanje oligodendrocita, koji su kritični za izolovanje neurona i održavanje efikasne neuronske signalizacije u mozgu.

Istraživanje je sa kolegama sprovela Erin Kon, molekularni biolog sa Univerziteta „Kejs Vestern Rizrv“ u Ohaju, a objavljeno je u časopisu „Nejčer neurosajens“.

-Otkrili smo da su oligodendrociti - ali ne i druge moždane ćelije - bili iznenađujuće osetljivi na jedinjenja kvaternarnog amonijuma i organofosfatne usporivače plamena, istakla je Konova.

STRUČNjACI POZIVAJU NA OPREZ U TUMAČENjU REZULTATA

Iako studija izaziva zabrinutost zbog potencijalnih neurorazvojnih efekata, stručnjaci pozivaju na oprez u tumačenju rezultata, navodeći visoke koncentracije korišćene u eksperimentima u poređenju sa normalnom izloženošću ljudi hemikalijama.

-Pitanje nije da li je nešto toksično ili nije, već da li je toksično u uslovima kojima ćemo verovatno biti izloženi, naglašava Oliver Džons, hemičar za životnu sredinu sa Univerziteta RMIT, koji nije bio uključen u studiju.

Međutim, određene grupe, kao što su čistači škola i bolnica, suočavaju se sa povećanom izloženošću ovim jedinjenjima zbog česte upotrebe industrijskih dezinfekcionih sredstava.

Istraživanje uticaja ovih hemikalija na zdravlje dobilo je zamah, posebno tokom pandemije Kovida-19, sa studijama koje ukazuju na povećan nivo kvaternarnih jedinjenja u ljudskom krvotoku.

Ovajedinjenja i organofosfatni usporivači plamena predstavljaju izazov za naučnike zbog svoje strukturne raznolikosti, a sve je širi poziv da se sveobuhvatno procene njihovi rizici.

-Oni bi mogli da privuku pažnju Stokholmske konvencije kada ona okonča borbu protiv organofluorina (PFAS), sugeriše Jan Rae, hemičar za životnu sredinu i savetnik Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu za hemikalije u životnoj sredini.

 

PRONALAZAK U DEČJEM URINU

Studija takođe naglašava prisustvo metabolita koji usporavaju plamen u uzorcima urina dece, uz potencijalnu povezanost sa negativnim neurorazvojnim ishodima, iako uzročnost ostaje nejasna.

Uprkos prazninama u razumevanju, naučnici naglašavaju potrebu za kontinuiranim istraživanjem, posebno u vezi sa osetljivošću dece na izlaganje hemikalijama tokom kritičnih perioda razvoja mozga, preneo je „Sajens alert“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRBIN POSTAO NAJOPASNIJI POTURICA: Mihailo do smrti nije zaboravio poreklo iako je bio MARŠAL turske armije (FOTO)