SPEKTAKULARNI LET IZNAD POVRŠINE MARSA: Neverovatan pogled na ,,noćni lavirint"

Novosti onlajn

17. 10. 2023. u 15:42

EVROPSKA svemirska agencija (ESA) objavila je 3D video koji može dočarati spektakularan prizor leta iznad površine Marsa.

СПЕКТАКУЛАРНИ ЛЕТ ИЗНАД ПОВРШИНЕ МАРСА: Невероватан поглед на ,,ноћни лавиринт

Foto: Tanjug/AP

U videu je prikazano veliko prostranstvo Marsove doline i kanjona Vales Marineris, a posebno je prikazan neverovatan pogled na "noćni lavirint", Noctis Labyrinthus, koji je veličine Italije i kroz kanjon se proteže gotovo 1.000 kilometara.


Neke od dolina kanjona široke su više od 45 kilometara i dublje od 5 kilometara. Poređenja radi, Veliki kanjon u Sjedinjenim Američkim Državama širok je 45 kilometara i nije dublji od dva kilometra.
Naučnici veruju da su ove doline i kanjoni nastali pre više miliona godina usled vulkanskih erupcija koje su uzrokovale pukotine u površini planete.
Kako ističu iz Evropske svemirske agencije, 3D pejzaž površine Crvene planete je nastao korišćenjem detaljnih snimaka koje je zabeležio ESA orbiter Mars Ekspres, a koji su kombinovani sa postojećim topografskim podacima koji su godinama prikupljani.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO NOVOSTI: Za vrh novinarstva, vrh najviše zgrade!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije