VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U PERUU : Pronađeno drevno mesto kulture koju su pokorile Inke (VIDEO)

Novosti onlajn

04. 09. 2023. u 22:27

TIM peruanskih i japanskih arheologa otkrio je prehispansko arheološko nalazište u severnom Peruu posvećeno poštovanju predaka, u kojem se nalaze grobne komore, ljudski ostaci i keramika.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ПЕРУУ : Пронађено древно место културе коју су покориле Инке (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/Arirang News

- U regiji Kajamarka, 900 kilometara severno od Lime, otkrili smo arheološko nalazište iz razdoblja kulture Huari koje datira između 800. i 1000. godine nove ere - rekao je za AFP japanski arheolog Šinya Vatanabe sa Univerziteta Nanzan.

Darovi za pretke

- Na tom mestu pronađene su dve grobne komore s jamama za polaganje mumija i darovima za pretke -dodao je Vatanabe.

Svaka od grobnih komora ima dva nivoa, a oba imaju pet niša u zidovima u kojima se nalaze darovi kao što su školjke, fragmenti keramike i posuda s tri konusna nosača.

- To je sjajno otkriće, arheolozi su tražili dokaze kulture Huari - rekao je Vatanabe.

Na lokalitetu su takođe pronađeni smotuljak sa ženskim likom, crna ceremonijalna posuda i dva muzička keramička duvačkainstrumenta.

Ceremonijalni centar posvećen kultu predaka

Grobna mesta su pronađena u dolini Heketepeke u pokrajini San Miguel u Kajamarki, regiji koja se graniči s Ekvadorom.

- Ovde su živeli mnogi ljudi različitog porekla. Bio je to ceremonijalni centar posvećen kultu predaka-  rekao je Vatanabe.

Džudit Padilja, rukovodilac kancelarije za kulturu Kajamarke, rekla je da otkrića omogućuju razumevanje životnog stila i ritualnih praksi drevnih društava koja su nastanjivala regiju.

Kultura Huari obitavala je na području današnjeg Perua između 7. i 13. veka a do 1100. godine pokorilo ju je carstvo Inka, preneo je Frans 24

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POVRATAK ASTRONAUTA - Završena je šestomesečna misija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!