8. ČITALAČKI MARATON: Izdavačka kuća Klett raspisuje konkurs za neobjavljeni roman za mlade

Promo

19. 03. 2024. u 17:00

I OVE godine, osmi put zaredom, Izdavačka kuća Klett raspisuje konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina u okviru društveno-odgovorne akcije Čitalački maraton.

8. ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН: Издавачка кућа Klett расписује конкурс за необјављени роман за младе

Foto: Promo

Konkurs je otvoren do 01. jula 2024. godine, a pravo na učešće imaju domaći autori koji pišu za decu navedenog uzrasta. Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez-Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu najpre će odabrati najbolje rukopise i proslediti ih Glavnom žiriju sastavljenom od 150 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama širom Srbije.

Glavni žiri imaće zadatak da izabere najbolji rukopis, koji će biti nagrađen novčanim iznosom od 500.000 dinara bruto i rangira ostale rukopise. Pet prvoplasiranih romana biće urednički priređeni i štampani najkasnije do kraja marta 2025. godine.

Foto: Promo

Izdavačka kuća Klett pokrenula je društveno-odgovornu akciju Čialački maraon sa ciljem da neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmiše domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema dopadljivih učenicima osnovnih škola.

U 2024. godini, u kojoj obeležava 20 godina kreiranja kvalitetnog obrazovanja u Srbiji, Izdavačka kuća Klett organizovaće i Čitalački karavan, koji će obići gradove širom Srbije i upoznati učenike sa piscima i pobednicima Čitalačkog maratona. Oni će, kroz radionice i druženje sa decom u Čitalačkim klubovima, otkriti kako se razvijaju čitalačke navike, kako se postaje dečji pisac i na koji način podstaći motivaciju i znatiželju za čitanje i pisanje.

Foto: Promo

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 50.000 primeraka prvonagrađenih romana. Društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton, čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše učenike da čitaju, podržalo je Ministarstvo prosvete, a njen značaj prepoznala je i Privredna komora Srbije dodelivši našoj izdavačkoj kući Nacionalnu nagradu za društveno-odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024