STUDENTI OSNOVALI VIŠE OD 180 KOMAPNIJA: Stopa uspešnosti veća od 80 odsto

B.B.

05. 09. 2023. u 18:14

OD 2008. godine osnovano je 180 studentskih startap komapnija, a njihova stopa uspešnosti je veća od 80 odsto, istakla je Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka (NTP) Beograd odbraćajući se akademcima na Univerzijadi, koja je proteklog vikenda održana na Mašinskom fakultetu.

СТУДЕНТИ ОСНОВАЛИ ВИШЕ ОД 180 КОМАПНИЈА: Стопа успешности већа од 80 одсто

Foto: Zoran Jovanovic

Ona je istakla da, kada je 2015. godine NTP krenuo sa tehničkih fakulteta, niko nije verovao da ćemo doći do rezultata.

- Kod nas su dolazili mladi ljudi s fantastičnim tehničkim znanjima ali im je neodstajalo znanje iz biznisa. NTP je postao produžena ruka u odnosu na nauku i univerzitet i to je dalo rezultat. Sada smo u poziciji da dajemo savete - rekla je ona.

Univerzijada je nastala sa ciljem povezivanja studenata završnih/master studija i kompanija koje tragaju za kandidatima za popunjavanje slobodnih pozicija. Učesnici Univerzijade bili su predstavnici univerziteta, Privredne komore, kompanija, banaka, biznis konsultanata... Događaj je organizovala platforma StudENTER i Savez studenata Mašinskog fakulteta.

Prodekan za finansije Mašinskog fakultet prof. dr Aleksandar Grbović, poručio je da bi voleo da studenti odu sa ove konferencije sigurniji u izbor puta kojim će nastaviti karijeru nakon sticanja diplome.

- Sećam se koliko sam ja bio posebno srećan kada sam dolazio na odbranu diplomskog - naveo je on. - Pomislio sam da ulazim poslednji put na fakultet. Međutim, profesor mi je rekao da sam bio jako dobar i pitao da li želim da ostanem na fakultetu, iako sam u tom trenutknu imao plan da odem da odslužim vojsku. Ali, evo još uvek sam na fakultetu. Možda je upravo ovo dan kada ćete poslednji dan biti na fakultetu i naći kompaniju u kojoj ćete raditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)