DRŽAVNA MATURA, IPAK, MORA U PROBNU FAZU: Dekani traže razjašnjenje da li će pod maskom reforme privatni fakulteti dobiti budžetska mesta

Lj. Begenišić

10. 12. 2022. u 09:00

SVIH sedam državnih univerziteta u Srbiji tvrde da je državnoj maturi neophodno testiranje - prelazni period primene tokom koga bi se polagao i prijemni ispit.

ДРЖАВНА МАТУРА, ИПАК, МОРА У ПРОБНУ ФАЗУ: Декани траже разјашњење да ли ће под маском реформе приватни факултети добити буџетска места

Foto Tanjug

Država, međutim, tvrdo stoji na stavu da su probe završene i da će od 2024. maturanti upisivati fakultet samo na osnovu uspeha na državnoj maturi.

Pokušaj da se dva potpuno suprotstavljena viđenja jednog od najvažnijih prosvetnih projekata poslednjih decenija približe jeste serija razgovora ministra prosvete sa predstavnicima državnih univerziteta, koja je počela sastankom sa dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Nije ideja da se uvodi paralelizam i da se drže i matura i prijemni - poručio je za "Novosti" ministar Branko Ružić.

Više dekana sa kojima smo razgovarali, a koji su bili na sastanku sa ministrom, kažu nam da su ponovili zahtev da se uvede prelazni period od nekoliko godina tokom koga bi se uočile i rešile manjkavosti koje projekat donosi.

Oni upozoravaju da je potrebno dati precizne odgovore na sledeća pitanja: da li će maturski test moći kvalitetno da isfiltrira buduće studente i da li će pitanja biti kompromis između osnovnih i visokih znanja, s obzirom na to da se na fakultete ne ulazi sa osnovnim znanjem iz neke oblasti, kako će biti garantovana regularnost državne mature, odnosno kako sprečiti prepisivanje, jer će se testovi raditi u matičnim školama...

Foto MPNTR

Branko Ružić

Među pitanjima za Ministarstvo su i: kako će se upisivati brucoši iz Crne Gore, Republike Srpske i inostanstva jer tamo nema državne mature, šta će biti sa decom koja se, nakon upisa na jedan fakultet, predomisle pa požele da pređu na neki drugi, (sada se polaže prijemni na novom željenom fakultetu, a moguće je promeniti i više njih), šta se dešava sa testom opšte informisanosti za upis na Filozofski fakultet i FPN, s obzirom na to da koncept državne mature ne prepoznaje ove testove...

Takođe, dekani traže i razjašnjenje da li će se državna matura polagati i na privatnim fakultetima i da li će privatni fakulteti dobiti budžetska mesta. To bi, upozoravaju dekani - bilo neprihvaljivo.

- Budžetske studente država finansira. Nismo dobili odgovor da li neko pokušava da na mala vrata uvede privatno visoko obrazovanje u red budžetski finansiranog - kažu naši sagovornici.

Upravo zbog ovih nedomica, na koje Ministarstvo do sada nije imalo odgovore, pet državnih pravnih fakulteta proletos je predložilo da se dozvoli trogodišlji prelazni period u kome bi budući brucoši i dalje polagali prijemni ispit, a da se državna matura ne vrednuje pri upisu.

Taj stav usvojio je i Senat Univerziteta u Beogradu i poslao ga Ministarstvu prosvete, a predlog je dobio podršku i ostalih šest državnih univerziteta.

Da jedini uslov za upis bude državna matura, najviše se protive fakulteti na koje je i najveća navala - ETF, Mašinski, FON, Medicinski, Stomatološki, Arhitektonski...

Za Mašinski falultet, kako nam kaže dekan prof. Vladimir Popović, važno je da se prilikom upisa ne ograničava krug srednjih škola koje mogu da upišu ovaj fakultet.

- Smatramo da svima koji to žele treba omogućiti upis na Mašinski fakultet - kaže prof. Popović za naš list. - Važno je i da se obezbedi regularnost maturskog ispita, kao i da pitanja budu na nivou za koji je potrebno dobro znanje.

 

VREDAN PROJEKAT

PROJEKAT državne mature finansira Evropska unija iz IPA fondova sa 3,7 miliona evra. Uvođenje državne mature pomerano je nekoliko puta, a sada je planirano da to definitivno bude 2024. godina. A na pitanje postoji li mogućnost da se opet pomeri rok, ministar Branko Ružić je rekao da državi nije cilj da se to dalje odlaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili