IZLOŽBA O PRVOM SVETSKOM PUTNIKU: Milorad Rajčević iz Leskovca putovao više od tri decenije, obišao je obe hemisfere šest puta

V.V.S.

23. 03. 2021. u 16:09

U KUĆI Đure Jakšića u sredu, 24.marta, u saradnji sa Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica – otvara se izložba "Milorad Rajčević - prvi Srbin koji je proputovao svet", autora iz Goran Vilića, kustosa istoričara i upravnika Muzeja Jadra.

ИЗЛОЖБА О ПРВОМ СВЕТСКОМ ПУТНИКУ: Милорад Рајчевић из Лесковца путовао више од три деценије, обишао је обе хемисфере шест пута

Foto: Privatna arhiva

Milorad Rajčević iz Leskovca (rođen u Prokuplju 1890.) bio je prvi Srbin koji je proputovao ceo svet. Na vizit karti mu je pisalo samo "svetski putnik", jer je zaista to bio. Svako putovanje doživljavao je kao jednu vrstu upoznavanja života, pa se zato smatra prvim srpskim svetskim putnikom – novode organizatori izložbe.

Rajčević je više od tri decenije putovao je po svetu, obišavši obe hemisfere šest puta.

Upoznao se sa najznačajnijim ličnostima tog vremena iz celog sveta. Prikupio je preko trideset hiljada potpisa od najznačajnijih državnika, političara, naučnika i najviđenijih ljudi tog vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)