ŠTA KAD SE RODIŠ KAO DŽEJMS BOND? Metju Bauer, gost festivala DOK #5, o filmu "Neki drugi lik"

Ana Popadić

04. 02. 2023. u 13:18

MOJE ime je Bond, Džejms Bond! Pravo na ovu čuvenu filmsku repliku, osim tajnog agenta 007, ima na desetine ljudi širom sveta koji se zaista zovu Džejms Bond. Među njima su jedan advokat, pilot helikoptera, vojnik, naftaš, pozorišni reditelj, sveštenik, zatvorenik... a njihove priče o tome da li im ime Džejms Bond donosi slavu ili prokletstvo okosnica su dokumentarca "Neki drugi lik", reditelja Metjua Bauera, koji će u subotu, u 20 časova, u "MTS dvorani", zatvoriti festival DOK #5.

ШТА КАД СЕ РОДИШ КАО ЏЕЈМС БОНД?  Метју Бауер, гост фестивала ДОК #5, о филму Неки други лик

Reditelj Metju Bauer / Foto Jamie Touche

- Veliki sam fan tajnog agenta 007 još od dečačkih dana, tako se i rodila ideja o snimanju filma o ljudima koji se u stvarnom životu zovu Džejms Bond, mada, posle muka oko snimanja, možda je moja ljubav malo manja - kaže, za "Novosti", australijski reditelj Metju Bauer koji će se sutra i uživo pokloniti beogradskoj publici.

Razgovor putem "Zuma" sa Bauerom smo vodili za vreme njegovog boravka u švedskom gradiću Nibro, gde živi jedan od njegovih junaka, švedski Džejms Bond, koji je poznatijem filmskom imenjaku posvetio čak i muzej!

- Moram priznati da je on bio Bond kakvog nisam hteo u filmu, neko ko je zakonski promenio ime da bi se još više približio svom idolu, ali kada sam shvatio da je moj film previše negativan, jer su svi drugi govorili o manama tog imena, rešio sam da ga "začinim" sa njim - priznaje Bauer.

Više od pola planete zna za ime Džejms Bond i bar nekoliko citata iz filma. Za one koji se zaista tako zovu svako predstavljanje novim ljudima je i novo mučenje.

- Nema te šale, vica, komentara koje nisam čuo do sada. Svaki put kad kažem ime moram da dodam "da, stvarno se tako zovem" i onda da slušam neizbežna pitanja "kakav martini pijem", "vole li me žene" - govori jedan od Bondova u filmu.

Reditelj Bauer citira i reči britanskog vojnika koji se sa sličnim komentarima sretao i na drugom kraju sveta.

- Njemu se tako nešto dešavalo na frontu, u Iraku, među ljudima koji čak nemaju ni televizor u kući, ali znaju ko je Bond.

Većina Bauerovih junaka ime je dobilo kao deo porodičnog nasleđa, a ne po junaku Ijana Fleminga, ipak, jedna od dirljivijih priča u filmu je ona o ženi koja je, bežeći od nasilnog supruga, svom sinu promenila ime u Džejms Bond kako bi mu otežala da ih nađe i naterala ga da pretražuje hiljade vesti na internetu koje se tiču filmskog Bonda, pre nego što naiđe na nekog realnog čoveka.

Pozorišni reditelj kaže da mu je gotovo nemoguće naći vest o svojoj premijeri jer je gugl-pretraga zatrpana filmskim junakom. Drugi se žale na pitanja i šale o kolima koja voze, reputaciji velikog zavodnika žena iako su neki od njih homoseksualci, a posebno "nepodnošljivo" postaje uoči i neposredno posle premijere svakog novog filma ove franšize. Zatvorenik tvrdi da je nesrazmerno zločinu koji je počinio, upravo zbog svog imena završio na naslovnim stranama i u udarnim vestima, a da nije Džejms Bond završio bi u fusnoti - objašnjava Bauer.

Na naše pitanje zašto njegovi junaci ne žele da promene ime, kad se već toliko žale, autor filma "Neki drugi lik" uz osmeh odgovara:

- Ma koliko voleo da mislim da su moji sagovornici iskreni, činjenica je da često lažu kad kažu da mrze ime Džejms Bond. Istina je da je teško promeniti ime, ali mislim da deo njih uživa u svom "filmskom" statusu, u privilegijama. A jedna od najvećih privilegija je što im ime Džejms Bond donosi mnogo seksa.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

007 IZ ŠVEDSKE

ŠVEDSKI Džejms Bond rođen je kao Gunar Šafer. Otac ga je napustio kao dečaka, a on nikada nije prestao da ga traži. Utehu je pronašao u Flemingovom junaku koji je postao njegov surogat-otac, vremenom je počeo da ga imitira a na kraju i zakonski promenio ime. Danas ovaj 65-godišnjak ima muzej posvećen filmskom imenjaku. Posetioce dočekuje obučen kako dolikuje, u smokingu, dok u ruci umesto martinija drži šampanjac ("nikad nisam zavoleo martini", priznaje), vozi "aston martin" sa tablicama 007, putuje širom sveta na autentične lokacije na kojima su snimani filmovi, nabavlja suvenire, slika se sa obožavaocima, posebno, lepim ženama kako bi "držao nivo".

Foto Promo

Džejms Bond iѕ Švedske

- Kada sam pričao sa rediteljem o njegovom odlasku u Beograd na festival, skrenuo sam mu pažnju da je baš Srbin Dušan Popov bio inspiracija za Flemingovog agenta 007 - kazao je na početku razgovora, za "Novosti", švedski Bond.

A na naše pitanje da li iko u Švedskoj zna više o Bondu od njega, iskreno kaže - nema takvih!

- Do sada sam posetio više od 200 filmskih lokacija, sa nekih sam donosio suvenire za svoj muzej, neke nabavljao posebno. Među najvrednijim i najzanimljivijim eksponatima su venecijanska gondola korišćena u filmu "Operacija svemir", hoverkraft i motorne sanke koje je vozio Pirs Brosnan u "Umri drugi dan", motor Danijela Krejga iz "Nije vreme za umiranje", avion iz "Dozvole za ubijanje", bikini Bondove devojke Natalije Simjonove iz "Zlatnog oka", haljine Bondovih lepotica iz "Spektre", "Kazina Rojal", "Špijuna koji me je voleo", originalne Flemingove knjige... - nabraja Bond.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri