VIRTUELNI DOŽIVLJAJ I PROGRAMI ZA DECU: Sedam dana manifestacije „Muzeji za 10“ u Leskovcu

Игор Митић
Igor Mitić

13. 05. 2022. u 14:20

Međunarodni dan muzeja, Nacionalna nedelja muzeja i Evropska noć muzeja u Leskovcu se obeležava bogatim sedmodnevnim programom, u okviru najveće nacionalne muzejske manifestacije „Muzeji za 10“, namenjenim svim generacijama posetilaca.

ВИРТУЕЛНИ ДОЖИВЉАЈ И ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦУ: Седам дана манифестације „Музеји за 10“ у Лесковцу

Foto: I. Mitić

Posebna atrakcija je virtuelna poseta muzeju. Specijalne naočare nude prošireno iskustvo i mogućnost virtuelnog doživljaja i dodira 3D predmeta.

U postavci Narodnog muzeja u Leskovcu nalazi se interaktivna aplikacija, postavljena na velikom ekranu, koja omogućava posetiocima da se virtuelno obuku u odeću s kraja 19. i početkom 20. veka. Deo postavke čini i stalna taktilna izložba namenjena slepim i slabovidim osobama.

Poseban program posvećen je najmlađima. Leskovački muzej je pripremio čak tri porodična programa koji podrazumevaju obilazak muzeja kroz zajedničku šetnju i rešavanje zabavnih zadataka, a mališani će imati priliku i da učestvuju u tri muzejske radionice: „Čuvari prološlosti“, „Pismeno“ i „Moda ženskih frizura“.

Tokom ove manifestacije, od 14. do 20. maja, svi programi su besplatni, a radno vreme muzeja biće od 12 do 20 časova. U vreme sutrašnje Noći muzeja ova ustanova biće otvorena od 18 do dva časa posle ponoći.

Uz organizovano vođenje posetioci će imati priliku da obiđu stalnu postavke „Vremepolov leskovačkog kraja“ koja, u dve izložbene prostorije, prikazuje život u Leskovcu od praistorije, preko rimskog doba, srednjeg veka i turskog perioda do početka Drugog svetskog rata kao i izložbu o odevanju i kićenju u leskovačkom kraju od praistorije do modernog doba.

Iz muzeja je upućen poziv građanima da posete i arheološki lokalitet Caričin grad iz VI veka koji je u blizini mesta svog rođenja podigao rimski car, reformator i strateg, Justinijan Prvi.

Na trgu ispred muzejske zgrade obilaskom Lapidarujuma posetioci imaju priliku da pogledaju kako su Rimljani pravili vino, kojim bogovima su se molili i na koji način su skladištili hranu.

U Gradskoj kući im je na raspolaganju stalna postavka koja pruža uvid u opremanje doma i način života tokom XIX veka, a u jednoj od prostorija je smešten i Dečiji muzejon gde najmlađi na kreativan način mogu da provedu svoje slobodno vreme.

SADRŽAJI ZA NAJMLAĐE

Mališani, od pet do 11 godina, će tokom muzejski radionica naučiti mnogo toga o razvoju pisma kroz istoriju. Naučiće krasnopis i tehniku lepog pisanja. Saznaće detalje o trendovima u sređivanju kose u različitim istorijskim periodima, a imaće i priliku da budu modeli za najrazličitije frizure. Posebna radionica namenjena je onima koje zanima konzervatorsko zanimanje i čuvanje muzejskih predmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)