I CUCA CRTALA STRIPOVE: Gradski kulturni centar u Užicu izložbom 50 autorki iz celog sveta slavi "devetu umetnost"

N. JANKOVIĆ

14. 04. 2022. u 11:36

PRVI "Užički strip susreti" u Gradskom kulturnom centru ovih dana pozornica su za 50 autorki sa svih meridijana, a grad na Đetinji je nakratko postao mesto značajnog poduhvata i prestonica "devete umetnosti".

И ЦУЦА ЦРТАЛА СТРИПОВЕ: Градски културни центар у Ужицу изложбом 50 ауторки из целог света слави девету уметност

Ljubica Cuca Sokić i njen strip, Foto Z. Jovanović

A posetioci će otkriti i da je profesorka i akademik, slikarka Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) crtala stripove u vremenu kada je ovaj medij mahom pripadao muškarcima.

- Festival smo otvorili izložbom "Ona se budi" Jane Adamović, autorke koja je nosilac francuskog priznanja "Vitez umetnosti". Postavka je pokazala ogromnu snagu i žensku energiju u stripu. To kroz istoriju nije uvek bio slučaj, bile su žene nepravedno skrajnute, a sada se svet ove umetnosti pokazuje u pravom svetlu - ističe Filip Baralić, direktor užičkog Gradskog kulturnog centra. - Kada je reč o Ljubici Cuci Sokić, ona je zastupljena među predratnim autorkama o čijem se radu danas malo zna, a objavljivala je na našem i francuskom tržištu.

U periodu pre Drugog svetskog rata, strip autori najčešće nisu bili potpisivani i nisu imali današnje uvažavanje, pa je otkrivanje doprinosa inače velikih umetnika stripu pravi izazov. U posleratnom periodu, posao je lakši, zna se da je Cuca Sokić kao strip crtač bila mahom okrenuta deci, objavljivala je u "Pravdi", "Poletarcu", "Zmaju", "Pioniru", "Pionirskim novinama"...

U Užicu, Cuca Sokić predstavljena je tablom "Ukradeno pismo" iz 1953. godine. Po scenariju Slavne Babić, ovaj strip objavljen je u "Pravdi".

U postavci, smenjuju se zatim reprezentativna ostvarenja autorki iz Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Hrvatske, Srbije...

- Prve asocijacije na žene u stripu su teme poput mode, udaje i majčinstva, a nežnost je okvir njihovih priča. Sada se otkriva da ispred sebe imamo širok spektar tema i lepezu stilova, zapravo, jake individualne umetničke senzibilitete - naglasila je Jana Adamović.

Foto N. janković

U izložbenom prostoru Gradskog kulturnog centra srećemo Dragana R. Filipovića, veterana strip umetnosti.

- Naši autori se i dalje visoko kotiraju u svetu svetskog stripa, ovo tržište u inostranstvu i dalje funkcioniše punom snagom. Kod nas je malo delikatnije, bar trideset ljudi iz Srbije i Hrvatske redovno objavljuje u Francuskoj uz dobar tretman, reč je mahom o crtačima, dok scenaristi imaju malo slabiji "prolaz" jer tamo visoko drže sopstvene pisce - kaže Filipović, strip autor, pisac i izdavač.

- Kod nas se sa propadanjem velikih firmi poput "Dečjih novina", "Foruma" i drugih, prvo razvukla imovina, zatim i autorska prava pa je ceo zamajac ove umetnosti izbrisan za nekoliko generacija. Ipak, ponovo imamo nekoliko firmi koje i danas rade sa velikim uspehom.

Veteran stripa Dragan R. Filipović, Foto N. janković

ZOGRAF, GAJIĆ, STOJANOVIĆ...

UZ pomenutu izložbu, publika je u prilici da prisustvuje promociji knjiga Aleksandra Zografa, predstavljanju stripa "Vekovnici" Marka Stojanovića i Sabahudina Muranovića Murana, stripa Technotise: Edit & ja Alekse Gajića i Darka Grkinića. U ponudi su, do subote, još strip radionice i izložba "Svet u oblacima" Aleksandra Zografa, Jane Adamović i Pavla Zelića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)