MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti "žednih" godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji

Z. RAJIĆ

27. 05. 2024. u 06:45

ALARMANTNI podaci o učestalosti sušnih godina i riziku od degradacije zemljišta u našoj zemlji bili su povod za okrugli sto "Ka Srbiji otpornoj na suše", koji je održan u Ekološkom centru "Radulovački" u Sremskim Karlovcima, u organizaciji Centra za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice.

МОРАМО БИТИ ОТПОРНИЈИ НА СУШЕ: Подаци о учесталости жедних година и деградацији земљишта у нашој земљи

foto Zoltan Varga

Direktorka CEKOR Nataša Đereg predočila je da je u Srbiji u periodu od 2011. do 2020. godine učestalost godina sa sušama bila čak 50 odsto, pet puta veća nego u razdoblju od 1961. do 1990. godine.

- Promena u režimu padavina, porast temperature i posledična suša dovode do faktora rizika za degradaciju zemljišta. Prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine, od 2001. do 2021. godine 29 odsto teritorije naše zemlje bilo je pod umerenim rizikom, a 28 odsto pod visokim rizikom od degradacije zemljišta, od čega čak 14 procenata pod veoma visokim i ekstremno visokim rizikom - iznela je Đeregova.

Na skupu je rečeno da se zemljište degradira usled toga što je količina padavina manja od mogućeg isparavanja na nekom području, kao i zbog erozije, koju najbolje sprečavaju šume, ali ih nema dovoljno.

- Sa 7,97 odsto teritorije pod šumama, Vojvodina je jedna od najmanje pošumljenih regija u Evropi. Od nje manje šuma imaju samo Island i Malta - naveo je Dejan Maksimović, aktivista Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca.

Fond za štete i osiguranje useva

CILj okruglog stola bio je da se ukaže na potrebu ublažavanja klimatskih promena i degradaciju zemljišta, ali i na spremnost za reagovanje u slučaju suše kao elementarne nepogode.

- Neophodno je osnovati Fond za štete od klimatskih promena, ali i edukovati poljoprivrednike da mnogo više nego dosad osiguravaju svoje useve - istakao je Đurđevac.

Uz predstavnike Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, "Vojvodinašuma", "Voda Vojvodine" i Društva za zaštitu životne sredine "Okanj" iz Elemira, učesnik okruglog stola bio je i predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac.

- Bez zakonskih podsticaja konverzije poljoprivrednog u šumsko zemljište i bez sistemskog vraćanja uzurpiranog zemljišta kraj puteva, ne mogu se očekivati rezultati u podizanju zelenih zaštitnih pojaseva, bez kojih će se nastaviti erozija i isušivanje oranica - rekao je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)