ZABRANJEN I UVOZ NAFTE: Norveška uvela novi paket sankcija protiv Rusije

Tanjug

02. 10. 2023. u 18:27

NORVEŠKA je danas uvela nove sankcije Rusiji, čime se pridružila 11. paketu sankcije Evropske unije, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

ЗАБРАЊЕН И УВОЗ НАФТЕ: Норвешка увела нови пакет санкција против Русије

Foto: Piksabej

Nove sankcije se, između ostalog, odnose na zabranu tranzita preko ruske teritorije robe i tehnologije koja može da "doprinese povećanju ruskih vojnih i tehnoloških kapaciteta ili razviju sektora odbrane i bezbednosti", a proširen je i spisak oružja koje je zabranjeno za prodaju fizičkim ili pravnim licima u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zabranjen je uvoz ruske nafte preko naftovoda koji idu za Nemačku i Poljsku, a proširena je i lista proizvoda od gvožđa i čelika, kao i luksuzne robe čiji je uvoz zabranjen.

. Novi paket sankcija ima za cilj jačanje postojećih sankcija i suzbijanje njihovog zaobilaženja. To je važno jer je potrebno da se hitno uspori protok novca koji Rusija koristi za finansiranje brutalnog aresorskog rata - navela je norveški ministar spoljnih poslova Aniken Hjuitfelt.

Ona je dodala da sankcije postaju sve obuhvatnije.

- Mogućnosti za trgovinu sa Rusijom postaju sve manje i nose sa sobom veliki rizik - poručila je Hjuitfelt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)